Банкеръ Weekly

Коментари

Контакти с третия вид

Българите сме свикнали да се обръщаме към "арменския поп" при недоволството си от дупката на пътя, разбития тротоар, угасналото улично осветление, бездомните кучета и куп други неразбории, които изпълват софийското ни ежедневие. А не бива! Нали сме европейци и в нашата столица взели, че направили Контактен център. Към него може да подаваме сигнали, писма, жалби, заявления за достъп до обществена информация, предложения за развитието на общината и т.н. И да получите информация за дейността на Столичната администрация.

Това чиновническо чудо било достъпно онлайн от 2014 г., но не се смущавайте, ако не сте чували за него. И аз, дето уж следя отблизо общинарите, явно съм потънал в неведение и разбрах за него едва тази пролет. Но пък реших веднага да се възползвам от виртуалната близост на чиновника. Фокусирах се (по лични причини) върху единствения пътен достъп на кв. "Манастирски ливади" до бул. "България". Всеки ден оттам минават стотици автомобили, включително и камиони за никнещите като гъби строежи, само че по стар български обичай от двете страни на тясната и безименна уличка постоянно има хаотично спрели превозни средства. И както може да предположите, блокирането на движението се случва дори при срещата на две коли. За пешеходно преминаване пък и дума не може да става. 

Наивно предложих и варианти за решение на проблема: Да се въведе еднопосочно движение, така че да не стават конфликти. Или да се постави сигнализация и антипаркинг стълбчета, така че преминаването на пешеходци и коли да не бъде възпрепятствано от спрелите автомобили.

Но какво мислите произтече от тази активност. След няколко седмици се получи отговор от призвания да следи за обществения ред в града и да глобява нарушителите Столичен инспекторат  и по-точно от неговия директор Веска Георгиева, която ни увери, че нейни служители са извършили проверка на място и са съставили 10 констативни протокола и две глоби с фиш. Дали е било така не мога да знам със сигурност, но видима промяна в паркирането и движението не настъпи. Подобрение нямаше и в следващите месеци, нищо че Веска Георгиева бе обещала да продължи да глобява нарушителите.

Така, докато чакам Контактният център на Столичната община да ме "контактне", ще се предприемат ли някакви същински действия по този казус, съвсем забравих за сигнала, който съм подал. Примирих се със софийската действителност. Докато късно вечерта на 18 ноември, осем месеца след сигнала ми, най-сетне получих отговор. Видите ли, потребни са им били на чиновниците цели 32 седмици, за да отметнат задачата. 

Викам си "майната му на времето", нали има резултат. Но не би! Макар и по модерен способ комуникацията с администрацията си е комуникация с администрацията.

"На посочената в сигнала улица с пътни знаци е въведена забрана за паркиране. Контрол по спазване разпоредбите на Закона за движението по пътищата се извършва от служителите на Столичен инспекторат и отдел "Пътна полиция" при СДВР". Това бе всичко. Само дето знаци имаше и преди да подам сигнала. Но никой не се съобразяваше с тях. Никой и не контролираше.

Явно положението у нас е такова. Никак не са ни калпави законите. Калпави са тия, дето трябва да ги прилагат и да следят за тяхното спазване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във