Банкеръ Weekly

Реформа

Кой сега ще мести гробищата?

Магистратски десант в правосъдното министерство

Правилото, че при местене на гробища помощ отвътре не може да се очаква, е на изпитание. В петък (14 ноември) премиерът Бойко Борисов разписа цял магистратски десант в Министерството на правосъдието. За заместник-министри бяха назначени двама съдии и един прокурор. Петко Петков от Софийския районен съд остава в екипа на новия-стар министър Христо Иванов. Андрей Янкулов от Софийската районна прокуратура пък идва от МВР, където беше на аналогична длъжност в служебния кабинет на Георги Близнашки. Третият заместник ще е Вергиния Мичева от Софийския градски съд.

Хайде сега да видим кой как ще балансира по съдебната реформа. Магистратите винаги са смятали, че тя не е работа на изпълнителната власт, развявайки конституционно гарантираната си независимост. А изпълнителната власт винаги е оправдавала бездействието си със същия мотив. Правосъдното ведомство обаче трябва да е еталон за законодателна инициатива - както откъм качество, така и откъм количество. И понеже не е, съдебната система или го ругае, или се радва на провалите му. Помним стотици опити за законодателни промени, по които то работи и които или пропадат или излизат в осакатен вид. 

Този път нещата би трябвало да потръгнат. Премиерът Бойко Борисов дава вид, че е налице прословутата политическа воля за реформа в правосъдието. Ресорният министър Христо Иванов написа стратегия и пътна карта, занесе ги в Брюксел и си осигури редовен мандат, през който да ги приложи. Тримата му заместници са магистрати и са наясно с проблемите отвътре. При това не са от висшите нива, тоест е са се ояли. Което не пречи, разбира се, да са част от съдебната номенклатура по наследствена или друга линия. Но да речем, че са почтени и независими. Тогава да го докажат. Всеки има право на малко толеранс в началото, но само за два-три месеца ще стане ясно колко струват. А толеранс за това, какво влагат в понятието "съдебна реформа", няма. Започнат ли с мънкане, усукване и треторазредни задачи, ясна е работата. Местенцата в съдебната система им се пазят и кариерният растеж ги чака. Гробища, гробища, ама всички за тях се натискат и влязат ли, изгонване няма...

Facebook logo
Бъдете с нас и във