Банкеръ Daily

Коментари

Кой може да ти спечели избори срещу милиони?

Прогнозите за "мръсна" кампания преди местните избори не се сбъднаха, колкото и да се напъваха кандидатите. Дни преди втори тур обаче претендентите и техните съмишленици блеснаха с огромен потенциал. Отново не става дума за изкусни удари под кръста по време на дуела. Някак пак по нашенски и на дребно си прехвърлят топката. Този път горещият картоф са ромските гласове, с които се спекулира вече дни наред. Със свое изказване премиерът Борисов обаче достигна нови върхове. В стремежа си да се покаже информиран за плоските номерца на опонентите, той повдигна редица съмнения за това дали управлението не си затваря очите за куп незаконни дела.

БСП и гражданският кандидат Мая Манолова, която участва в изборите с подкрепата на левите, първи зачекнаха темата. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова заяви, че ромите под строй гласували за Йорданка Фандъкова, а на втори тур мобилизацията на избиратели от малцинствата щяла да нарасне. Манолова пък засили тези твърдения като наблегна на струпването на избиратели пред секциите във "Факултета" и "Филиповци" в ранните часове в изборния ден на 27 октомври.

Премиерът не остана длъжен на тези нападки и се хвърли смело в словоизлияния в национален ефир. По думите му първи помощници на Манолова за изборите са ромите и не кой друг да е, а обявените за издирване Братя Галеви. "Нечистоплътни" хора от екипа на бившия омбудсман и по-конкретно някой, чието име започва с "Б", поискал 3 млн. лв. на премиера. Тогава Борисов бил кандидат за кмет на София, а "Б" искал за да му покаже как се правят избори. Министър-председателят обаче му отказал. 

Ако приемем, че всичко това е вярно, шокиращото е не толкова, че някой купува гласове (тоя номер сме го виждали), а че самият премиер е наясно кой, кога и по какъв начин търгува с вот. Как Борисов и властта разполагат с поименна информация и защо не са сезирани съответните органи? Как някой някога е предлагал милиони левове подкуп на бивш кмет на столицата и настоящ премиер и този някой се е отървал само с горд отказ? Как никой не знае къде са Братя Галеви, а Борисов знае как те организират ромския вот в България?

Пак ли са главанаците, които все искат да бутнат хубавото на властта? Означава ли това, че има нещо отвъд всемогъщата сила на Борисов? Той отново е сам е срещу тях. Реши, че и изборите трябва да спаси от тези, които все се опитват да му се качат на главата. Това са все въпроси, които изникнаха след поредното проникновено признание на премиера за 3-те милиона. Те ще изиграят своята роля върху балотажа. А дали това ще е в полза на ГЕРБ или не, само Бог знае, а резултатите ще го покажат.

 Борисов не демонстрира явна подкрепа към Фандъкова преди първи тур, но сега в изблик на великодушие и крайно възмущение към подмолните предизборни игри на противника, той нагази в мътната вода. Това явяване на Спасителя в последните дни преди балотажа някои определят с думите "да си ритнеш стола". Но, ако не е ритнат, столът със сигурност е разклатен след поредното признание на Борисов. 

Може да се издаде цял наръчник, вдъхновен от премиера, със заглавие "Какво най-неподходящо да кажем, когато трябва да си мълчим" или "Как сами да си подлеем вода в стремежа да се похвалим". 

И все пак на премиера трябва и е задължително да се вярва, нали така? Тогава е ясно кой може да ти спечели избори срещу милиони. Ясно е и къде са Братя Галеви. А защо на прокуратурата не й е ясно?

Facebook logo
Бъдете с нас и във