Банкеръ Daily

Коментари

Кой лъже за манастира на властта?

Седмица след новината, че синдиците на Корпоративна търговска банка търсят пари от непогасен кредит на Гигинския манастир "Св.св. Козма и Дамян Асийски", въпросите остават, а църковните власти пазят пълна тишина и е трудно да бъдат открити. Първо никой не разбра какво точно е обявено за продан на търг с тайно наддаване - манастира, както гръмнаха повечето медии, свързани с него активи или дълга му към КТБ. 

Затъналият в скандали земеделски министър Румен Порожанов каза нещо без да изясни нищо. Проектите за храмове на вероизповеданията и манастирите се финансирали на 100% с евросредства чрез фонд "Земеделие", но разплащателната агенция давала парите след изпълнението на проектите. Не разбрахме само спазен ли е стриктно този ред в случая и източени ли са публични средства. 

Същевременно прокуратурата и Софийската митрополия правели вече по искане на патриарх Неофит, който е и Софийски митрополит, проверка по сигнал за фалшифициран документ, свързан с кредита от 395 хил. лева. Неговият викарий, Белоградчишкият епископ Поликарп, обяви че две комисии – по европейските проекти, и по църковните имоти – подготвят доклад по случая, изискан от патриарха.

Фамозният игумен на Гигинския манастир отец Никанор пък побърза да увери, че светата обител не е застрашена ни най-малко от принудително изпълнение, тъй като е защитена от законови промени, влезли в сила от началото на годината. Бившият брокер на Уолстрийт отсече, че опасността за поверения му църковен имот била фалшива новина, част от предизборната кампания.

"Парите изтекоха, не знам къде. Когато научихме това, и аз се усмихнах, просто ми стана ясно. Като цяло нямаме морален проблем, защото тези пари ги няма тук, в този манастир. Покрай сухото гори и мокрото - това е животът. Мога да кажа: Бог да пази всеки!", обобщи пред медиите ситуацията Никанор. И настоя, че нито едно лъжица или вилица на манастира няма да бъде продадена. 

В Закона за вероизповеданията наистина има нововъведена забрана за насочване на принудително изпълнение срещу активи на Българската православна църква - Българска патриаршия, и нейните местни поделения. Вероятно е въведена заради дълговете на Мюфтийството, защото важи и за молитвените домове и манастири на всички регистрирани вероизповедания.

Обхватът на защитата е обаче ограничен върху храмове, манастири, свързани с богослужебната дейност вещи, ритуали и обреди. А законът и досега даваше възможност вероизповеданията със статут на юридически лица да създават и да участват както в юридически лица с нестопанска цел, така и в субекти на търговското право. Което пък означава да развиват бизнес като всички други търговци, като се съобразяват все пак с особения си религиозен статут. А запознатият с манастирските дела адвокат Владислав Емирски заяви публично, че манастирът имал "няколко търговски предприятия, недвижими имоти - така че изпълнението би могло да бъде насочено срещу тях".

Фактите по изпълнение на проекта също будят въпроси. Договорът за ремонт на манастира по европроект е на стойност 790 хил. лв. и е сключен с Фонд „Земеделие“ през март 2013 г. от стария игумен архимандрит Евгений. Корпоративна търговска банка осигурява банкова гаранция за първия транш в размер на 395 хил. лв. и още толкова през 2014 г. за втория транш. Съответно банката очаква кредитите да бъдат погасени с превод от фонд "Земеделие" след приключване на строителството.

Никанор потвърждава това, но не коментира администрирането на средствата. Вероятно защото е наясно, че то е ставало по указания "отгоре", и няма как изпълнителят да е избран без да е посочен. Игуменът казва, че след като получила парите "напълно" от манастира, фирмата просто затворила врати, банката фалирала, а манастирът останал длъжник за сума, която не е харчил. При това председателят на манастирското църковно настоятелство не пропукса да отбележи "странното" обстоятелство, че кредитът не е обезпечен. 

През август 2014 г., когато КТБ е вече два месеца под особен надзор начело с квесторите Станислав Лютов и Елена Костадинчев, фонд "Земеделие" и манастирът сключват анекс към договора за предоставяне на средствата по европроекта. Страните се споразумяват да сменят както банковата сметка за превеждане на парите от разплащателната агенция, но и обслужващата банка. 

От една страна по този начин са увредени интересите на кредитора в лицето на КТБ. От друга страна разплащателната агенция и манастирът не би трябвало да се притесняват от превеждане на сумата за погасяване на кредита именно на кредитора щом работата по проекта е вече свършена и одобрена. Само че по това време работата дори не е започвала, а фирмата на която са преведени парите "напълно" фалира. Вместо да бъдат предприети обаче незабавно съдебни действия, се търси просто начин за продължаване на плащанията към манастира.

Сумата по втория транш е преведена през септември 2016 г. по новата банкова сметка и явно никой вече не мисли да връща парите по кредита от КТБ. Няма никаква информация за предприети от квесторите Лютов и Костадинчев мерки за търсене на парите, което едва ли и случайно. Особено показателни са твърденията на бившия игумен Евгений, че именно приемникът му Никанор е движел нещата по проекта - писал молба от негово име и го подписал, след което и изтеглил парите по кредита без да има такова право.

В началото на 2017 г. синдиците на КТБ Ангел Донов и Кристи Маринова завеждат искова молба срещу бившите изпълнителни директори на банката Илиян Зафиров и Александър Панталеев заради отпуснатия с техни подписи кредит за Гигинския манастир. Съдът по несъстоятелността на КТБ отхвърля обаче исковете, като опровергава тезата на Никанор, че кредитът е необезпечен.

В крайна сметка се оказва, че Никанор прави всички на маймуни или просто реагира панически на разкритията - кредитът си е надлежна обезпечен, но дори да не беше обезпечен, манастирът има активи, върху които да бъде насочено принудителното изпълнение. А освен еврофинансирането манастирът на властта получи вече стотици хиляди лева безвъзмездно държавно финансиране и дарения от частни лица, сред които Цветан Василев, Бойко Борисов и Сергей Станишев. Критиките в тази насока Борисов контрира с аргумента, че за "Началника" (Бог - бел.ред.) не трябва да се свидят пари". 

Остава да видим какъв ще е резултатът от проверката на висшето църковно ръководство и прокуратурата. Викарият на Максим в Софийската митрополия епископ Поликарп едва ли е най-подходящият за лице на очистителната дейност. Покрай опита на Белоградчишкия епископ да стане Видински митрополит стана публично достояние недоволството на тамошната епархия от действията му.

Срещу Поликарп имаше сигнали за лишаване на енориите от собствени приходи, незаконно извършване на търговска дейност, установени липси на 25 хил. лв. при направена му ревизия; своеволно прекратяване на договори, одобрени от Епархийския съвет и дори придобит епископски сан въз основа на укрита липса на висше богословско образование. Видинският епархийски съвет обяви още, че разполага с изпълнителни листове и наложени запори за дългове в размер на 300 хил. лв, като съгласно съдебните решения митрополията отговаря за тях с активите си, тъй като се работодател и трето задължено лице.

За многобройните нарушения на Поликарп сигнализира и Йеромонах Ефрем, игумен на Одранишки манастир „Свети Апостоли Петър и Павел“. В свое писмо до Светия синод от 2015 г. той заяви, че Поликарп, който е бил и игумен на Руенския манастир, е доста далеч от духовния живот - използва позициите си, за да получава търговски заеми от банки, търговски дружества и физически лица в големи размери. Призивът за изгонване на търговците от храма обаче не успя и сега Поликарп ще проверява Никанор като дясна ръка на патриарха.  


 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във