Банкеръ Daily

Коментари

Кого лъже "родолюбецът" Марешки?

Веселин Марешки и Орхан Исмаилов

Че българските политици са безпринципни, не е новина. Но на тези избори за Европейски парламент се откроява особено един – Веселин Марешки, лидерът на партия "Воля". Да припомним, че при създаването на формацията си преди години аптечният бос я кръщава "Либерален алианс". По простата причина, че тогава либерализмът е на мода. Всички бързат да се пишат либерали, без значение дали разбират какво е това и дали въобще си имат хал хабер от либералните ценности. Затова по едно време имаше такъв бум на новородени десни партии у нас.

Преди парламентарните избори през 2017 г. Марешки прекръсти партията си "Воля", която беше с абсолютно неясна идеология, но се определяше като опозиция и на ГЕРБ, и на опозицията БСП, защото беше модерно да си срещу статуквото на старите партии. В 44-ото Народно събрание, чийто заместник-председател е Веселин Марешки, той и партията му непрекъснато се заявяват като опозиция, защото това е по-печелившата карта в контекста на почти десетгодишното поомръзнало управление на ГЕРБ. Но в същото време гласовете на депутатите от "Воля" винаги са в услуга на управляващите, когато имат нужда от тях. Било за осигуряване на кворум или за прокарването на някой спорен законопроект.

Преди около година Марешки изведнъж се събуди патриот и националист и ориентира партията си в тази посока. Просто защото национализмът беше дошъл на мода. И крайнодесните и националистически партии в Европа бележеха възход. И "хитрият" Марешки започна да търси връзки и контакти с други "сродни" формации на Стария континент. За човек, който има пари, това не е трудно. Шумът на банкнотите е приятна музика за всяко политическо ухо.

Лидерът на "Воля" се появи на международен форум на националистически формации и движения редом с водачката на френския Национален сбор Марин Льо Пен. А после я покани в България да му даде едно рамо за евроизборите. Същевременно Марешки си избра и основен опонент сред българските патриотични партии – ВМРО и нейния председател Красимир Каракачанов, който е вицепремиер и военен министър в третото правителство на Бойко Борисов. Новоизлюпеният родолюбец се обяви твърдо срещу закупуването на нови изтребители за българските военновъздушни сили. Постави под въпрос и членството на страната ни в НАТО. С други думи, опита се да изземе идеите и реториката на "Атака", както и на останалите патриотични формации.

Преди седмица в телевизионен дебат Марешки не спря да се хвали с близките си отношения с Льо Пен, Матео Салвини, италианския вицепремиер и лидер на крайнодясната партия "Лига", както и с ръководителя на Австрийската партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе. Само ден по-късно гръмна оглушителният корупционен скандал с него, който де факто свали правителството на канцлера Себастиан Курц и предизвика предсрочни избори.

Марешки се направи на разсеян, сниши се и си затрая – все едно, че нищо не се е случило. Камо ли да се почувства неудобно и да се извини, че е използвал този човек за собствена политическа реклама. Вместо това пусна из социалните мрежи един клип, в който гордо и самодоволно крачи рамо до рамо с Льо Пен и Салвини.

Но най-интересното от всички метаморфози и извъртания на Марешки е, че след като за пореден път прекръсти партията си и парламентарната й група на "Воля – българските родолюбци", сложи на втора позиция след себе си в листата за Европейския парламент Орхан Исмаилов. Човек, който никога не е крил протурския си уклон и симпатии към Ердоган. Преди предсрочните парламентарни избори през 2017-а той временно оглави основаната от Касим Дал (личен приятел на Ердоган) Народна партия "Свобода и достойнство” и влезе в коалиция с ДОСТ на Лютви Местан. За тази формация и лидера й е напълно ясно и доказано, че се подкрепяха неприкрито от турската държава.

И сега "истинският родолюбец", бизнесменът Веселин Марешки се опитва всячески да вкара Исмаилов в Европарламента. Първо, защото той не крие, че няма да замине за Брюксел, а ще отстъпи мястото си на втория в листата, ако „Воля - българските родолюбци” спечели евродепутатско място. Второ, защото провежда може би една от най-скъпите предизборни кампании. Не жали средства, за да постигне целта си. И трето, защото почти никъде не се показва някой друг от евролистата освен самия Марешки. Няма да е чудно, ако повечето от избирателите въобще не са разбрали кой друг влиза в тази листа, да не говорим за Орхан Исмаилов. Аптечният бос де факто води мажоритарна кампания, а на 27 май ще ни поднесе неприятна изненада, ако успее да спечели едно депутатско място в ЕП, разбира се.

Кого се опитва да излъже "родолюбецът" Марешки? Нас ли? Себе си ли? Или някой едър спонсор? Ще видим. Това, което е кристално ясно обаче, е, че безпринципността върви ръка за ръка с непочтеността. Не само в политиката.

Истината е, че "патриотът" Веселин Марешки е поредния фалшив герой на нашето съвремие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във