Банкеръ Daily

Коментари

Кога Ганьо ще даде грош за култура?

Нивото на развитие на обществата е най-очевидно от реакцията им при трагедии. И това не е клише. Пожарът в катедралата Нотр Дам в Париж вчера показа за пореден път колко единни са французите, когато трябва да защитят идентичността си. Преди да търсят вина, намериха решение – историческият символ ще бъде възстановен. Тази солидарност бе подкрепена и от най-богатите хора в държавата. Още преди да бъдат потушени пламъците, френската група за производство на луксозни стоки LVMH и собствениците ѝ - семейство Арно, обявиха, че даряват 200 милиона евро на фонда за възстановяване на "Нотр Дам". Семейство Пино, собственици на френската компания за луксозни стоки "Керинг" (Kering), оповестиха още през нощта, че даряват 100 милиона евро. Кметът на Париж Ан Идалго пък съобщи, че общината ще отдели 50 милиона евро и предложи провеждането в града на "международна донорска конференция" за възстановяването на катедралата.

Нещастия се случват навсякъде, различна е способността за справяне, без хленчене и търсене на помощ от къде ли не преди сами да се опитаме да си помогнем. Друг е въпросът, че в нормалните общества най-богатите приемат за свой дълг да реагират първи - един своеобразен "данък", който дължат на страната си. У нас перспективата е обърната – първи даряват най-бедните. Когато се случи нещастие откриват линии със СМС-и най-вече хората с ниски доходи пускат левчета, за да се събере сумата. Деца пък събират пластмасови капачки, за да купуват кувьози за недоносените бебета. Приели сме за нормално това да е така, а то не е. 

Емблематичните Тютюневи складове в Пловдив пламнаха на 20 август 2016 година. Огънят опустоши бързо сградите, които са със статут на паметници на културата. За палежа беше осъден бездомникът Любомир Данчев, като версията на прокуратурата беше, че пламъците са тръгнали от незагасена цигара. Избухна скандал и властите обещаха, че постройките ще бъдат възстановени, но три години след пожара, резултат няма... Ние нямаме Нотр Дам, нито Тютюневия град е Латинския квартал, но и нямаме енергия и морал да пазим това, което имаме. Улисани да търсим кой е виновен и кой да не плаща, оставяме всичко да се разруши. Не търсим отговорност, не изискваме, активни сме само докато скандалът е във вихъра си. Голяма част от богатите българи пък са твърде заети да се запасяват с имоти, може би защото са богати отскоро и някак си са им чужди обществените дела. Някои от тях пък, ако дарят, година се хвалят.

Е, има и добри примери за дарителство, но нека да ни пази Господ!

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във