Банкеръ Daily

Коментари

КФН чисти имиджа си със саморазправи

Автор: Румен Иванов 

Надзорът с най-нисък рейтинг в България, регулаторът, ръководен от хора с пробит имидж –Комисията за финансов надзор (КФН), намери най-после панацея срещу хроничния си провал като пусна в оборот поредният пасквил за разчистване на сметки.

Дружество, което има има лицензи от Министерството на финансите и Българската народна банка е охулено в „доброжелателно“ предупреждение от „независимия надзор“ в лицето на разпадащата се в морално и кадрово отношение КФН.

Веднага трябва да се уточни, че „опасното“ за инвеститорите дружество „Алтернатива Файненшъл“ е абсолютно легален, регистриран и лицензиран играч. Всеки може да види това на страницата на БНБ в списъка с лицензираните финансови къщи.

На второ място, с това си писание КФН нарушава основни процедури, вменени й за изпълнание от закона за самата нея. „Алтернатива“ не е проверявана, не са писани актове, не са влизали в сила наказателни постановления. По каква логика тогава топ надзорници заключават, че ако се казваш „Алтернатива“ си нарушител? Конкуренцията ли им го нашепва, приятелските кръгове ли около ръководителите й с отдавна пробит имидж или политици, които я използват за маша за вмешателство в техни си сфери на влияние?

…Та в Търговския регистър има стотици фирми с думата „алтернатива“ в името. Как така тази дума означава „мошеници“. По махленски нелепо е да дискриминираш група фирми по отличителен белег – дума в името им! Да лепиш етикети на абсолютно законни и прозрачно работещи компании!

Кое е обяснението за подобна момента загуба на разсъдък? Може би от всичко по малко, пардон, по-много. Но от вътрешни източници разбираме, че битката за уютното кресло на все още шефката на КФН Карина Караиванова вече се води с пълна сила.

Както е известно, две години и половина след като избра Карина Караиванова за председател на КФН, властта отново ще търси кой да оглави финансовия регулатор. Провалилата се като шеф на надзора служителка с рекордни месечни възнаграждения от около 30 000 лева, ще замени съпруга на Ирина Бокова – Калин Митрев, като представител на България в съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) от 1 март 2019 г.

А за стола й основният претендент е безупречният експерт и неопетнен в професионалния си опит във върховния надзор Румен Гълъбинов, който към момента е управител на „Алтернатива Файненшъл“.

За да разберем защо различни източници твърдят, че Гълъбинов с голям процент на сигурност е бъдещият шеф на КФН, нека зачетем редове от биографията му. Той е роден през 1966 г. Завършил е УНСС като магистър по Икономика. Има следдипломни квалификации от Университета на Джорджтаун, Вашингтон, САЩ (Банков рисков мениджмънт), Университет Сeйнт Джон, Колеж по застрахователен и рисков мениджмънт, Ню Йорк, Университета Екситър, Англия (Банки и финанси). С безупречни професионални квалификации по застрахователен и рисков мениджмънт и пазари на ценни книжа от Германия и Англия.

През 2002 г. Гълъбинов беше председател на Агенцията по застрахователен надзор, а през 2003 г. – зам.-председател на Комисията по финансов надзор. Работил е и е членувал в управителните съвети на международни застрахователни компании от България, Австрия и САЩ.

Автор е на три книги и поредица от статии в националната преса в областта на застраховането и финансите. Владее отлично английски и руски език. Женен, с две деца.

Ето този човек и ръководеното от него дружество са обект на сатанизиране от полуразрушената КФН, шефовете на която са решили да симулират дейност. А колкото до най-мръсната част от „предупреждението“ – подстрекаване към жалби в прокуратурата, то на практика означава две неща. Първо, „ще се радваме на всеки сигал, който ни помогне да съсипем дружеството и да направим невъзможна бъдещата кандидатура на Румен Гълъбинов“. И второ – „ние от КФН ви казваме директно – не можем да свършим нищо, негодни сме за надзор, не ни търсете, уповававайте се само на съдебната власт“.

Което е срамно за подобна надзорна институция, призвана да регулира отношенията на финансовия пазар компетентно и интелигентно, без да предизвиква сътресения на него и да игнорира посочени предварително участници.

А колкото до „Алтернатива Файненшъл“, извън съмнение е, че нейните представители ще си потърсят правата както чрез българския съд, така и пред Европейския надзорен орган, на който КФН и без това не е от най-уважаваните членове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във