Банкеръ Weekly

Коментари

Карибски покер на гърба на народа

Преговори за съставяне на правителство ли води партията победителка след вота на народното отвращение, или просто е хвърлила картите на зеленото сукно и се е впуснала в Карибски покер? Подобно усещане се прокрадва в душата на всеки, който следи политическите процеси и взаимоотношения между основните играчи на "масата". А уж се говори за стиковане на политики и за пренареждане на приоритети...?!

След всяка поредна среща между представените политически сили в новото Народно събрание участниците в нея изброяват пред журналистическото войнство до колко допирни точки са стигнали и по колко от тях са се разминали. Впрочем балансът неизменно е отрицателен.

Изходът също е по правилата на Карибския покер, ако някой от играчите се откаже, картите се прибират, а след тях и залогът. Но ако все пак размисли и реши да продължи, той вече е длъжен да удвои първоначалния си залог.

Сигурно засега е, че въртележката продължава да се върти и подобно на Карибите, единственият, който няма да си тръгне с празни джобове, е този, който раздава картите.
Колкото до "негово величество" избирателя, той е поставен в ролята на кибика, нямащ право дори да се обажда. А и безплатно питие не му сервират. И докато залозите се удвояват или учетворяват, за електората се подготвя поредната чаша студена вода.

Никога в новата ни демократична история свикването на парламента не е било протакано цели 22 дни след изборите. Кому е полезно това разтакаване? Защо консултациите не се водят в спешен порядък, а някой някъде опипва почвата, та като дойде ред на истинското връчване на мандатите, играта да започне отново? И така, докато всички се омаломощят заедно с държавата.
Някъде точно тогава може би трябва да очакваме на масата да седне истинският играч, отдавна получил своя "Роял Флаш", при който залозите се изплащат 100 към едно. Той, разбира се, отдавна е договорил лелеяното "съгласие" или, по-точно, на кой колко чипа за осребряване да раздаде. Но за да не бъде съвсем ачик работата, както биха казали в ДПС, играта трябва да се изиграе докрай.
И всичко това във време, когато финансовата стабилност на страната виси на косъм. За актуализацията на бюджета за тази година само се мрънка. Този за следващата дори не е "заченат". Мечтата на всички управници - да прихванат потоците от еврофондовете, е напът да изтече в подвижните пясъци на чиновническото безхаберие и некадърност.
Всъщност бъдещите траншове няма съвсем да ни подминат. И това, което остава за преразпределяне, не е за пренебрегване. - Има няма 10 млрд. евро за периода 2014-2020 година.
Поради това някаква власт със сигурност ще бъде "структурирана". Марионетките също ще бъдат сменени и техният списък със сигурност вече е готов.
Междувременно част от т. нар. нашенски елит тупка топката и по друга причина.  Гротескният спектакъл, който от месеци се разиграва, за да бъде ликвидирана четвъртата по големина банка, вече е към финала. "Проектантите" на фалита й само чакат да лапнат голямата хапка.

Партийната лакомия в България няма засищане. И последното, което я интересува, е самата България.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във