Банкеръ Weekly

Коментари

Каменаро-Кошлуковщината - прогрес на шуробаджанащината

Светлина в медийния тунел все пак има. И отвън, и отвътре. Отвън ни зарадва резултатът от ежегодното проучване на водещата глобална компания за комуникационен маркетинг "Еделман Тръст Барометър". Установили, че в повечето страни по света четвъртата власт се е "изкачила" до първото място по недоверие. България не е включена в изследването, но като си знаем позициите в класиранията за свободата на словото, картинката е ясна.
От проучването на "Еделман" става ясно, че повечето анкетирани не разпознават истината и не отсяват добрата журналистика от слуховете и лъжите.

Не сме, значи, само ние зле откъм медийно доверие, дори в САЩ сривът бил най-шокиращ. Пък и хората станали най-мнителни спрямо социалните медии, в които най-масово се лъже и мами. Жалко е, че не са ни включили в проучването, защото ситуацията у нас е забележителна. Дотолкова, че ако се радваме на нещо, то е да не сме сами в блатото. 

А ето и светлината отвътре. Протест в защита на словесната свобода, похитена от новия програмен директор на БНТ Емил Кошлуков. Същия, когото сочеха незнайно защо за фаворит и в конкурса за генерален директор на държавно-обществената медия. Оказа се, че имало защо. Фаворитството вървяло в комплект с избрания също незнайно защо на поста Константин Каменаров. Ама бил превзет последният бастион на културата и свободното слово. Така ще е - в превзета държава място за свободно слово няма.

Но докато едните реват, че Кошлуков ги цензурира, фалшивите новини в потока не стихват. Абсолютен fake е например тезата, че това е започнало с внедряването на Кошлуков  за началник. Денят в БНТ може и да започва с култура, но обикновено преминава и приключва с халтура. Вярно, няма я очевадната  помия, в която плуват другите големи телевизии, но разликата не е съществена. При това те биха могли да я наваксат, стига да паднат задръжките.

И преди Кошлуков в БНТ хвалеха властта и наблягаха на "правилните" въпроси. Навсякъде вилнее постоянното присъствие на едни и същи втръснали до смърт муцуни с одобрено от десетилетия щатно разписание. От телешки възторг пред лайфстайл, спорт, шоу- и арт дивотии рядко можеш да разбереш какво всъщност става в държавата. Зад кресливата сянка на риалити клоуните (включително парламентарните) на тъмно остават размерът, скоростта, организацията и авторите на грабежа.

Затова Кошлуков не признава, че цензурира, и иска доказателства за упражняван от него натиск. А Каменаров отказва да навлиза в детайли, "защото никого не мога да задължа да харесва някой друг". Нямало да има забранени теми и гости. Както се казва, дошли сме тук да работим, не да се харесваме.

Мнозина държат на каузата "обществена телевизия", но се чува все по-отчетливо и призивът: "Продавайте я и да се свършва - поне грешни пари за бюджета им да не плащаме".

Да погледнем пресата - "Държавен вестник" има, но обществен вестник на държавна издръжка - не. Можело значи, олигархично-медийната джунгла дава широки възможности за оцеляване. Има например половин дузина издания с увяхнала слава, които  може да бъдат обединени в едно, без някой да забележи, но поне не лежат на бюджета.

Но пък и да бъдат спестени стотина милиона от БНТ, за друго ще ги откраднат. Затова сме зад протестиращите, останалото си го знаем! И очакваме реакцията на СЕМ, за чийто състав пък изобщо не ни се говори.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във