Банкеръ Weekly

Коментари

Каквото трябва - това чистим!

Кое е различното между "Осемте джуджета" и "Десет малки негърчета"?

Първото е ресторант в София, за който едър български индустриалец разказа чудна история. История за това как е присвоен бизнеса му в полза на един по-едър и преуспял български депутат. 

Второто е криминален роман, чиито герои получават полагащото им се възмездие за извършените от тях престъпления.

А кое е общото?

Това, че българската прокуратура "не се притеснява да проверява всичко, което фигурира в медиите, независимо дали са осем джуджета, десет малки негърчета, някакви други комикси – всичко проверяваме с еднакъв стандарт!"

Според резултати обаче от проверка до проверка има огромна разлика. Това сочи крайният резултат. В едни случаи той е обвинителен и преминава в досъдебно производство. В други случаи всичко си е окей, макар това очевидно да е комично. Обикновено го отнасят дребосъците, от време на време на куката се хваща и някоя по-едра риба. Никой обаче така и не посяга на акулите. 

Да ни прощава главният прокурор Иван Гешев, но няма как да не го цитираме. Просто и той говори образно - като премиера Бойко Борисов - та всички да го разберат. Единият цяло десетилетие гради къщичката на България, вторият вече се захвана да я чисти. 

„Чистим България от бизнесмени в кавички, които замърсяват. Чистим България от хора, които са правили престъпления, независимо дали са политици, олигарси и т. н. Има време за всяка работа под небето, има време за разбиране, съединяване, има време за война, мир. Във фазата на война с престъпността сме!”, заяви Гешев в Народното събрание при годишния отчет на държавното обвинение. И коментира - в типичен милитари стил - оправдателните присъди за Трайков, Дянков и Прокопиев по делото "ЕВН": "Загубихме малка битка, ще спечелим войната!"

Ех, как при такива чистофайни строители на съвременна България, човек да се задоволи с нещо по-различно от съвременната класика "Петдесет нюанса сиво"? Просто заменяте невинната студентка с  ваклото стадо, а милиардерът - с властта, и всичко си идва на мястото. Без значение дали отгоре не могат, а отдолу не искат. Или обратното...

На някого да не е ясен резултатът от проверката?! 

Най-вероятно. Защото междувременно хунтите се множат, а военното положение се затяга. 

Васил Божков сочи управляващите, Иван Гешев - анархолибералите, а сите патриоти заедно - зелените. Дори за една нищо и никаква пътека до Седемте рилски езера, премиерът Борисов така бе подпукан, че накрая лично скочи да ги разтървава. С "чай билков, липов" - в едната ръка, с "мента глог и валериан" - в другата. За да стане красота и никой да не го занимава с глупости, че го дразнели.

Дано само не се окаже, че го дразнят и всички издадени и влезли в сила разрешителни за строеж на подпорни хотели на първа линия около езерата, че пак ще трябва да се обясняваме. Но и така да е, насреща е прокуратурата. Тя ще извърши необходимата проверка, защото е поела ангажимента да изчисти докрай ревизията на прехода!

Facebook logo
Бъдете с нас и във