Банкеръ Weekly

Коментари

Живот без маска и без грим...

Дребни неволи в условията на пандемия

Мимоходом чух външният министър Екатерина Захариева да призовава гражданите да си загубят парите, но да си останат в къщи. Притесних се доста, защото мисля че има по-добри поводи да си остана у дома, без задължително да мина през фалит. Още повече всеки отговорен човек, какъвто смятам, че съм и аз, е наясно защо е наложителна социалната изолация.

Слава богу, оказа се, че съветът на Захариева не се отнася до хора като мен. Имала предвид онези нашенци, които преди време са планирали пътувания и ваканции, съвпаднали за жалост с бума на заразата.

Винаги съм изпитвал лека завист към хората, които планират живота си. Има нещо много жизнеутвърждаващо в това, прозира една увереност в утрешния ден, както казва Вапцаров. Усеща се почти неуловимо презрение към мимолетността на битието, желание да се разтегли мига до безгранична вечност.

Поетичният ореол около подобни планове обаче се срива, когато, както казва героят от романите на Ли Чайлд - Джак Ричър, човек получи един юмрук в зъбите. Евреите са го казали по-интелигентно и със усмивка - докато човек прави планове, Господ се смее. Живот без маска и без грим, озъбено свирепо куче, както е казал поетът.

Изпълнен с разбиране и емпатия към онези нашенци, които са се озовали в ситуацията на Джак Ричър, реших, че ще се уча да планирам живота си някой друг път. Всекидневието ми сега очевидно се състои от постигането на поредица конкретни краткосрочни цели.

Една от тях например е да си купя маска.

Когато в указаното в извънредните мерки време между 8.30 и 10.30 часа сутринта се озовах в аптеката, жената зад гишето ми съобщи, че няма маски. Не е трудно да си ушиете сам, посъветва ме тя.

Във време на криза доверието е ценно нещо, ето защо реших да я послушам. Умислен какъв плат ще е най-подходящ, напуснах аптеката. Сега ще се наложи да потърся някакъв магазин за платове, помислих си и тръгнах към Женския пазар. 

На следващата пресечка налетях на двама полицаи, носещи спретнати противогази. Полицай Петров, представи се единият. Имате ли декларация за напускане на дома, попита той. Нямам, отвърнах аз. Тогава съм принуден да ви съставя акт за неспазване на мерките от извънредното положение, рече той. И извади химикалката.

Проблесна ми мисълта, че по-добре да си бях поръчал маска от "Али баба", щеше да ми излезе по-евтино. Ама късно. Прибрах акта и обърнах кръгом към вкъщи. Вървях и се утешавах, че пари се изкарват, но здравето е по-важно.

Почти ми беше минало, когато се озовах пред асансьора и зачаках. Когато той дойде, вече се бяхме събрали четирима души. Всички без маски, но може би с актове. Моментално заехме позиция в ъглите, за да спазим изискването за метър и половина разстояние, което в случая беше невъзможно. Докато се оглеждахме с подозрение кой ще се изкашля пръв, затаихме дъх.

Не ми е трудно да не дишам, защото упражнявам китайски здравни практики. Въобще Китай е дал на света много повече, а не само коронавирус, както твърди президента Тръмп. 

Докато размишлявах над този въпрос, един по един спътниците ми почервеняха и подбелиха очи, в усилието си да задържат дъха си. Така и не видях кой колко издържа преди да слезе. Малко след като светна 20-и етаж, където живея, припаднах. 

Свестих се на площадката, докато жена ми ме пръскаше с дезинфектант.  И поемайки си дълбоко въздух, си дадох сметка колко права е Захариева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във