Банкеръ Weekly

Коментари

Извадени от контекста

Как при всеки словесен гаф на политик, неизменно се оказва, че не сме го разбрали добре?

Ти сън ли си, или те има?

За друга сфера не се сещам, но в областта на езикознанието и литературата българските политици се оказват истински корифеи.

Едно задълбочено изследване със сигурност би установило, че основният литературно-критически принос на т. нар политически елит у нас е в областта на теорията за контекста, паратекста и хипотекста - понятия, които квалифицират различни текстови или извънтекстови елементи, допълващи основното съдържание. 

Нашенските политици си служат с всичко това така, както дяволът чете евангелието. 

Каквото и да изтърсят в публичното пространство, вариантите са два: или хората не са разбрали какво искат да кажат, или някой е извадил думите им от контекста! Може би, защото българският политик се придържа плътно към първозначението на този латински термин - "съединение, връзка, сплитане". И понеже той - българският политик прав ще умре, но няма да допусне каквито и да било "връзки и сплитания" между себе си и актуалните и наболели обществени проблеми - получава се нещо шизофренно: по делата му е в контекста (когато му изнася), по думите му (когато не му отърва) - извън. Даже го заобикаля през девет планини...

Последният пример в този смисъл е случилото се с министъра на земеделието Десислава Танева. Както е известно, в началото на седмицата бе разпространен запис от заседание на Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство, на което Танева казва следното: "Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, защото иначе и това (финансиране) ще ни спрат. В крайна сметка ние изпълнихме това, което браншът искаше. Но сега да се хвалим какви измамници сме? Утре нали ще кажат – значи не трябва да получавате тази помощ!".

Казаното се отнася  до резултатите от проверките, които довели до намаление на субсидиите за онези земеделски стопани, които декларират бурна земеделска дейност, но на практика само "разчесват" буренясали и тревясали декари и хектари. Срещу еврозаплащане, естествено! А препоръката, чуваща  се на записа, е заради Европейската комисия, която като нищо ще спре всякакви пари за българското земеделие ,ако бъдат регистрирани подобни нарушения.

Според отговорът на земеделското министерство, разпространен по повод на  публикувания запис, казаното от министър Танева било извадено от контекста.

Ама разбира се, че е извадено! 

Нещо повече - този запис е учебникарски пример за паратекст: Танева просто се е пошегувала, но никой не я е разбрал, а коментарите за казаното (подобно на бележките под линия) са създали друга художествена реалност. Реалност, която ни разкрива драматично по същността си противостоене - между шегобийката Тенева и лошите...

Да се върнем обаче към проверките.

Установени са огромни злоупотреби. Например - в Хасковско, при заявени около 2800 декара с краставици, не била открита нито една краставица.

Същото е с "едни" домати в Плевенско - получени са евросубсидии за заявени 1240 декара, но после дори половин домат за една шопска салата не бил открит. 

Така е с картофите,с лука, с пипера. Огромни блокове, реални европари, а накрая... по пазарите купуваме 90% внос - от Турция, Македония, Гърция, Полша, Китай и откъде ли не другаде.

Очевидно живеем в друга реалност.: шопската салата съществува на хартия, но сметката е истинска - и с надценката, и с процента за обслужване. Засега плаща само Европейската комисия, но осъзнае ли Брюксел голата истина - ще си поиска парите обратно.

Българските политици - за да получат нов еврочек (попълнен и неподписан) - ще платят масрафа с държавни пари. След което ще избият разхода като старателно отупат брашнения чувал от всички страни едновременно. Защото прекрасно знаят, че нас - данъкоплатците - няма кой да ни извади от такъв контекст...

Facebook logo
Бъдете с нас и във