Банкеръ Daily

Коментари

Изборите - мръсни, резултатите - нелоши!

“След приключване на преброяването ще искаме касиране на изборите за кмет на София“, съобщи прагматично едноименният родственик на поета Никола Вапцаров. Няма лошо, касирането на избори е обичайна следизборна тема от следосвобожденска България. Гочоолу, Дочоолу и Данко Хаирсъзина са винаги на линия, само позаместиха сопите с палеж на автомобили. 

Иначе какво им е на резултатите от вота?! Кметски стол за Манолова в столицата е несбъднат кошмар, който малцина биха искали да видят наяве. И обратното - Фандъкова има възможност да покаже, че кражбите не са основният приоритет на ГЕРБ. При това може да го направи по категоричен начин, тъй като пари в София има, а тя обеща да спази всичките си предизборни обещания. Включително като използва конкуренцията между районните кметове и администрации, половината от които няма да са официално на ГЕРБ. Някои нейни послушковци по райони оцеляха без да свършат нищо съществено по време на мандата, като не смееха да гъкнат от страх пред "Московска", 33.

Буквално в последните дни на кампанията чухме ангажименти, които трябваше да са вече изпълнени или поне да се работи усилено по тях. Щом една скрита лимонка като Борис Бонев успя да изработи отляво куп избиратели с дясна автентичност, докато прави "грандиозни" разкрития около бусленти, велоалеи и тротоарни плочи, представете си какъв потенциал имат обещаните от Фандъкова проекти на нови пътни връзки с Околовръстното и трасета на метрото. Та коя опозиционна група в общинския съвет би могла да извади смислен аргумент срещу тях?!

И резултатите от вота в останалата част на страната имат обяснение извън изборната търговия. Това че премиерът Бойко Борисов понастъпи джипката из Северна България, за да покаже прелома в строителството на магистрала "Хемус", не може да обърне отчаянието от съсипията на ключови български региони - включително заради липсата на магистрали и нормални пътища. Колкото до загубата в Благоевград, тя може да бъде коментирана с: Хак да ви е!" При десетилетно последователно обгрижване с наливане на лъвския пай от пътното строителство и санирането управляващите стигнаха до "Храни куче да те лае".

Разумен изход от всяка ситуация, стига да не е безнадеждна и непоправима, винаги има. Добре е, че Борисов вижда в загубите по места "връщане към нормалността". А вицето му Томислав Дончев обобщава, че след като "всички играха срещу ГЕРБ, загубихме там, където не победихме". Проблемът си е обаче Ваш и на политинженерите зад всеки партиен проект. Доколкото вотът не е опорочен, избирателят Ви каза, че за парите Му, които въртите, свършеното е ужасно малко, защото поне половината потъват престъпно в обръчи и схеми. И воплите за загубени кметски столове и мнозинства само потвърждават това. Остава шансът да се заработи ударно и системно в интерес на неопорочения данъкоплатец. Той непременно ще го забележи!   

    

Facebook logo
Бъдете с нас и във