Банкеръ Weekly

Коментари

Изберете българското, ама друг път!

S 250 f2f4a039 c634 4fc6 9ffa e89bb40e230e

Кабинетът и големите търговски вериги постигнаха примирие след острия спор около правителственото постановление за повече българските продукти в хипермаркетите. То трябваше да хвърли спасителен пояс на производителите ни в корона кризата. Само че станахме свидетели на поредния управленски водевил, приключил набързо с обичайното фиаско. 

„Война с никой не водя!", декларира дейната земеделска министърка Десисилава Танева, но нея веригите не я й броят за противник. След гръмовна размяна на удари от медийна дистанция бе спретнат един дружески брифинг, на който за пореден път потребителите бяха направени на маймуни. А до "заравянето на томахавките" се стигнало, разбира се, след неизбежната намеса на премиера Бойко Борисов.

В крайна сметка за нас като клиенти на въпросните хипермаркети остава само да запомним грижата на управниците за „българското” и да се задоволим както досега с каквото има. Властта разпореди веригите да заредят щандовете си с местни, регионални продукти до две седмици, след като постановлението й бъде обнародвано в Държавен вестник идния вторник. Също така те да се доставят директно и да се плащат до две седмици след доставката. Само че кое е различното от досегашната практика?.

И още нещо, 90 % от асортимента от млечни продукти трябвало да е на български производители, вписани в Националния електронен регистър на производителите на храни. Веригите обаче отсякоха, че това няма как да стане и Танева не гъкна да ги опровергае.

Изобщо, Танева тръгна нахъсано с искането хипермаркетите да отделят половината от щандовете си за регионални производители в радиус от 200 км около съответния търговски обект. Онези очаквано изреваха като заклани. И как не след като за тях не е проблем да докарат зарзават и от Луната, ако го вземат по-тънко и на отложено плащане. Зададен бе и енигматичният въпрос дали министърката не гони преразпределяне на пазара в полза на някой едър олигарх, каквито у нас уж нямало.

След премиерската спявка Танева прозря, че част от хипермаркетите от година-две вече работели по изисквания от правителството принцип и зареждали български храни. Е, около 75 % от фермерите били пазарно неустойчиви и неорганизирани, но всеки търговски оператор бил „свободен да договаря по начин, обем и т.н., който е най-приемлив за него - министерството друго не може да направи". Така от половината щандове, обособени за български стоки, не остана нищо. .

Иначе имало разбиране за това „по смислен начин да бъде подпомогнат българският производител”. Веригите били представили мерки, „с които да предложат по-добри канали за достигане на продукцията на малките производители до потребителите”. От брифинга не се разбра какви точно са те, но пък имаше лек опит за сплашване: видите ли, ако спрат да ни продават прескъпо вносните боклуци, ще блокират и продажбата на български стоки в Европа.

Така, след като поразвеселиха народа със смешните си откровения - правителството и хипермаркетите  „плеснаха и се прегърнаха“ публично.

Facebook logo
Бъдете с нас и във