Банкеръ Daily

Коментари

И тези пари ще откраднат!

Помните ли фанфарно обявената кампания за подмяна на старите печки на твърдо гориво сред домакинствата в големите градове на страната? Целта на проекта за повече от 16 млн. евро, от които 10 млн. безвъзмездно еврофинансиране, е "значително подобряване на качеството на въздуха в градовете  чрез внедряване на нов механизъм за преход към алтернативни форми на отопление". Обещано беше хиляди домакинства да подменят безплатно старите си печки на дърва и въглища с екологични уреди, за да падне процентът на фините прахови частици във въздуха. Срокът за подаване на заявленията за участие в програмата изтече още в средата на юни и вече трябваше да се работи по същество. Ако някой е очаквал обаче да се грее с нов уред или поне да диша по-чист въздух тази зима, ще има да взема.

Започнаха с публикуване на "Образец за намерение" за включване в кампанията, с който да бъде заявено пред районната администрация по местонахождение на имота с какъв отоплителен уред да бъде заменена старата печка. На хартия възможностите са големи, но звучат просто невероятно. Можете да избирате между централно отопление на ТЕЦ, отопление на природен газ, с електричество (климатик) и с пелети (печка, камина, котел, горелка). Но е неразбираемо как ще бъдат реализирани първите два варианта без изградени топлопреносна или газопреносна мрежи, каквито опции са предвидени редом с опциите за наличието на такива.

Вероятно по тази причина е предвидена и графа "Желая да подменя отоплителното устройство, но не мога да преценя". За това ще помагат експертите, които ще посещават заявителите при проверка в домовете им. Основната й цел обаче е да се уверят, че те отговарят на условията. А точно те са неясни. 

Ако условието да те одобрят е да заварят у дома ти избушена "циганска мечта", смятайте каква далавера със стари печки ще тръгне. Ами новите уреди как ще бъдат подбрани - с оглед избора на онези, които ще ги ползват, или с централизиран избор на принципа "На харизан кон зъбите не се гледат". И дали пък раздадените в гетата нови уреди няма да бъдат разпродадени на мига, включително и в пунктовете за старо желязо, след което циганите да продължат с алтернативното отопление на парцали, гуми и всичко, което става за горене.

Следва продължение. В последните дни първо обявиха, че при 55 000 домове на дърва и въглища в София, за която програмата осигурява 20 000 алтернативни екосистеми за отоплание, само 5800 домакинства заявили готовност да подменят старите си печки на твърдо гориво с по-екологична алтернатива. Добре де, давайте я, щом пари има, всяко намаление на дима и пушека е облекчение от жизненоважно значение. Да, ама не, защото междувременно са измислили как да пратят всички за зелен хайвер.

Понеже заявките били малко, няма да ги изпълнят бързо, а тепърва щели да подновят подаването на нови през есента и да популяризират "една от ключовите мерки в борбата с мръсния въздух". Ще се правят проучвания и анализи плюс предложения за промяна в нормативната уредба. Ставало въпрос всъщност за "втори етап" на проекта - нещо, за което никой досега не споменаваше. Въобще подмяната на печките щяла да започне "най-рано догодина", каквото и да означава това. 

Броени дни-по-късно следва ново продължение. Без още да са свършили нещо с дошлите наготово средства по европрограмата, щели да финансират с общински средства поставянето на 2000 филтри за бълващи дим комини. Само че тази бройка трябва да бъде достигната през 2023 г., а за тази планирали... 150 броя. Програмата за поставяне на филтрите била част от новия механизъм на общината за действие при наднормено замърсяване на въздуха с фини прахови частици. Същият, който се провали напълно миналата зима. 

Поставянето на филтрите пък било насочено към райони, в които не успявали да убедят хората да сменят старите си печки. В прав текст - "домакинства с ниски доходи, както и такива, които живеят в незаконни постройки и не могат да се възползват от безплатната смяна на печките на твърдо гориво, тъй като правилата не позволяват". Както се досещате, такива са основно семействата в кварталите "Факултета" и "Красна поляна", където "горят нискокачествени въглища, мокри дърва, дрехи, боклуци".

Колкото до програмата с еврофинансиране за подмяна на печките, планирали тепърва да правят по-мащабна кампания за реклама, поради слабия интерес на първия етап. В момента се избирала фирма, която да направи информационни и рекламни материали, които да се разпространяват в районите и в обществени сгради. Освен това служители на администрацията щели да хлопат "от врата на врата", за да убеждават хората да се включат в програмата. В резюме - нищо от обещаното не сме свършили, но пък обещаваме да свършим повече някой друг път. 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във