Банкеръ Weekly

Коментари

Хотспот между рапсодията и копаницата

Горещите точки така припариха под краката на премиера Бойко Борисов, че затанцува истинска словесна бистришка копаница. Цялата майстория в копаницата е в краката. Тялото и най-вече главата не участват активно. Главата само се задоволява от време на време да изока - "А озгоре!", "Задръж", "Рипни", "Ръгни ножо у тупано!" и прочие такива страстни команди.

Не може да се отрече, че у краката Борисов е много бърз. Толкова, че акълът му търчи подире. Това малко пречи на един централен нападател на "Витоша" - Бистрица, какъвто е Борисов. От друга страна обаче, е суперкачество за един хороигрец, впуснал се в неравноделния такт 11/16 на бистришката копаница.

За един премиер обаче подобно качество носи противоречиви резултати. Сещам се за една от "лютите чушки" на Радой Ралин, в която българският Езоп казваше следното: "В краката лъснат, в главата - блъснат." Нещо такова се наблюдава и при Бойко Борисов, с цялото ми уважение.

С изричната уговорка, че не съм от медия бухалка, ще кажа само, че от цялото му говорене за т.нар. хотспотс, българите не разбраха нищо. Нито ще има ли бежански център на ЕС у нас, нито къде ще е, по какво се различава "горещата точка" от него, колко ще е гореща, той ли е предложил на Меркел, или тя му е предложила. Виновен се оказа преводът. Всички се загубиха в него - и Борисов, и евродепутатката му Ева Паунова и Меркел, а и ние. Да вземе Министерският съвет да си назначи един заклет преводач, та да знаем поне кого после да сочим с пръст...

Съвсем друга е играта, която играе колегата на Борисов - Виктор Орбан. В неговия случаи без заклет преводач всичко е ясно на 100% - унгарците не искат квоти и това е! В същото време Орбан директно упрекна Европа, че е попаднала в плен на "магически думи" като "мултикултурализъм" и "политическа коректност" и е с отслабени позиции пред "належащи проблеми като имиграцията".

Освен това простичко и ясно Орбан предложи политическите бежанци и трудовите мигранти да бъдат разделяни още при влизането им в Шенгенското пространство. Междувременно опаса Унгария с ограда и разпореди на армията да употребява гумени куршуми, сълзотворен газ и пушки за хвърляне на мрежи, за да контролира мигрантите по границата на страната. А заради копаницата на Ангела Меркел с бежанците, която ту канеше хиляди мигранти в Европа, ту затваряше границата на страната си, я обвини в морален империализъм, налаган на останалите страни членки на ЕС.

Никой от германците не се обиди заради думите и действията на Орбан. А председателят на Християнсоциалния съюз (ХСС) Хорст Зеехофер приветства позицията на Орбан за квотите. "Става дума за това отново да върнем в действие европейските правила. И затова Виктор Орбан си заслужи подкрепа, а не критики. Трябва да си казваме нещата направо", рече Зеехофер.

Ето в това  е разликата между хороигреца Бойко Борисов и колегата му Орбан. Унгарецът говори в прав текст, затова няма опасност да се загуби в превода. Неговата политика е като унгарска рапсодия - с импровизация, цялостна, освободена, предлагаща широк диапазон от настроения и размисли.

А нашето си е чиста бистришка копаница... прекалено насечена.

Facebook logo
Бъдете с нас и във