Банкеръ Daily

Коментари

Хипнотизирахме шефа на ОЛАФ с планове и стратегии

Първото официално посещение на шефа на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Виле Итала у нас предизвика възторжени трепети по върховете на държавата и прокуратурата. Борец №1 с измамите беше посрещнат от премиера Бойко Борисов, срещна се и с главния прокурор Сотир Цацаров. И бе  залят от оптимизъм и от пожелания за още по- ефективно сътрудничество в бъдеще.

Не може да не се  отбележи  времето, в което  се случи визитата на Итала - та бе  броени дни след като завърши  проверката на КПКОНПИ, от която стана ясно, че  висшите  партийни и държавни служители, проверени  заради "Апартаментгейт" не са били в конфликт на интереси и всичко им е наред. Посещението на шефа на ОЛАФ се случи и преди да приключи  проверката на прокуратурата по същия повод. Ще напомним ,че самият главен прокурор Сотир Цацаров обеща, че тя няма да се влияе от решението на КПКОНПИ по отношение на участниците в "Апартаментгейт". Не се видя  и краят на още една проверка на прокуратурата - за къщите за тъщи и без гости.

Очевидно няма по-подходящ момент за визита на най-високостоящия човек от най- респектиращата европейска служба в държавата, в която контролните и разследващи органи не намират нищо лошо в това политици и държавни чиновници да си купуват имоти на далеч по-ниски цени от пазарните. Комисията вече отсече, че няма конфликт на интереси, а дори и да има измама, тя е данъчна и в случаите от "Апартаментгейт" повече намирисва на злоупотреба със служебно положение, на корупция или на популярната у нас практика "аз на тебе, ти на мене".

Значително по-голям  интерес за ОЛАФ представляват случаите със злоупотреба с пари от еврофондове, каквито са средствата, с които са построени къщите без гости. Но прокуратурата все още ги проверява и е рано да информира европейската служба за борба с измамите, дори и да има съмнителни казуси. Защото може да се окаже, че например родата на Мустафа Карадайъ от Борино съвсем в реда на нещата си е вдигнала няколко къщи за гости с европейски пари, за които нито Карадайъ, нито новата евродепутатка от ДПС и бивш заместник-директор на Държавен фонд  "Земеделие" – Разплащателна агенция Атидже Вели са оказали каквото и да е съдействие. И съвсем сигурно проверката на къщите, извършвана от фонд "Земеделие", ще приключи  със заключение, подобно на това на КПКОНПИ. 

Така че Виле Итала ще се порадва ден-два на прочутото българско гостоприемство и ще си замине, очарован от заявеното твърдо и непоколебимо желание на представители на държавното ни ръководство и на прокуратурата за все по-тясно и ефективно взаимодействие с ОЛАФ. И най-важното - Итала така и няма да научи на каква почит се радва тук поговорката "гарван гарвану око не вади", широко разпространена в съдбовната житейска обвързаност на законодателна, изпълнителна и съдебна власти у нас.

Подобни тайни са ненужни и на Итала, и на ОЛАФ. Ето защо по време на срещите му тук т.нар. отговорни лица го засипаха със стратегии, с планове за действие, с програми и доклади. Премиерът Бойко Борисов акцентира върху новата Стратегия за борба с измамите, приета от Европейската комисия в края на април и с изпълнен с надежда глас заяви на Итала, че стратегията ще допринесе за усъвършенстването на съществуващата у нас система за превенция, разкриване и санкциониране на измами, засягащи бюджета на ЕС.

Борисов запозна госта си и с Националната стратегия за превенция и борба с нередностите и измамите за периода 2014-2020, както и с намерението да бъде разработен  нов документ за периода 2021-2027 година. А за да премахне и малкото останало у госта му съмнение в решимостта на България да се бори и защитава интересите на ЕС, Борисов запознал Итала с годишния План за действие в изпълнение на актуалната  стратегия и направи логичния извод, че България изпълнява напълно задълженията си за докладване на нередности по европейските фондове и програми.

С отработени до тънкости движения на водещ хипнотизатор  и главният прокурор Сотир Цацаров размаха пред очите на шефа на ОЛАФ махало от механизми за сътрудничество, за контактни и работни групи. Като Кашпировски той насочи вниманието на Итала към взаимодействието между МВР, прокуратурата и ОЛАФ, в името на успеха в конкретни разследвания.

Изглежда този успех ще бележи бъдещи разследвания, а не протичащите в момента. Защото както излиза от съобщение на прокуратурата, днес, 27.06.2019 г. за сефте е договорен "механизъм за пряка комуникация и подготовка на съвместните разследвания между Прокуратурата на Република България и ОЛАФ, чрез създаване на постоянно действаща контактна група от прокурори и служители на ОЛАФ". И до края на юли т.г. се очаква първата среща на контактната група.

Очаква се и тя  да се проведе в много подходящо  за ведомството на Цацаров време. Проверката на къщите за гости, от която силно биха се заинтересували и ОЛАФ ,и ЕС, бе разпоредена на 24 април т. г. и според заповедта на главния прокурор трябва да приключи тия дни - в двумесечен срок от обявяването й.

Тя обаче със сигурност ще се проточи. Защото далеч по-трудно за проверяващите е да открият някакви дребни скрити нередности, отколкото добросъвестно да разнищят очевидните, каквито са например онези къщи от Борино. И след проверката ще изгори някой нещастник, който или е забравил да обяви къщата си в туристически сайт, или не е успял да завъди клиенти.

Важното е, че ще има резултат от проверката. А това ще даде основание на законодателната, изпълнителна и съдебна власт отново да очароват ОЛАФ и ръководството му със стратегии, планове, програми и доклади, доказващи непоколебимото им желание да се борят и защитават интересите на ЕС. И особено своите...

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във