Банкеръ Daily

Коментари

Хакери благодентстват в... 86% безхаберни администрации

Българската информационна инфраструктура е все още почти напълно беззащитна срещу хакерски атаки, но не се  радва и на някакви особени грижи по отношение на сигурността. Това не го казва някой озлобен опозиционер или просто черноглед индивид, очакващ със свит стомах настъпването на цифровия Армагедон. Тази горчива истина я изрича висш държавен служител - заместник-председателят на Държавната агенция по електронно управление Красимир Симонски пред участниците в  конференция за киберсигурността в София. Изводът на специалиста е безкомпромисен: "Администрациите сериозно пренебрегват нивото на мрежова информационна сигурност. Почти никъде няма систематичен подход към мрежовата информационна сигурност. Това е констатирано в 86%  от централните администрации. Само десет от централните  държавни администрации на практика разполагат със  система за управление на сигурността на информацията. Това е сериозно притеснение, по което ние ще работим много сериозно през тази и през следващите години.“

По думите на Красимир Симонски почти половината компютри в България имат някакъв проблем със сигурността. На всички равнища - от най-горе до най-долу. Което си е направо страшно, като се вземе  предвид факта, че  примерно  интернет гъмжи от почти неограничен брой организирани и солови компютърни взломаджии. Да не говорим за възможностите мрежите на държавни и частни структури да бъдат пробити отвътре - от служители на самите организации. С всички произтичащи от това пагубни последици - загуба или подмяна на информация, изтичане на конфиденциални данни, нахлуване в други системи и т. н.

Но оттук започват и въпросите с повишена трудност.  Защо цели 86% от държавните администрации са оставени на милостта на съдбата, въпреки че навсякъде са назначени  IT отдели, с относително високи заплати на многобройния персонал в тях? Не е нужно да изброяваме министерства, агенции и другите държавни структури, където информационните системи се поддържат как и да е. Там работят по-скоро  според армейския девиз от 60-те и 70-те години на миналия век: "Ден да мине, самун да загине..."

Впрочем на всички е ясно и друго. Повечето системни администратори в държавните структури, а често и в частните фирми  обикновено избягват да се намесват в инсталирания софтуер. От мързел или поради някакви  лични причини. За редица спецове сигурност все още се изчерпва с  инсталиране на антивирусна програма, която се актуализира автоматично. Пък и покупката на обновления и на нови приложения за сигурност струва много пари. Така е и с тяхното  администриране. А у нас - поне за момента, не обичат да инвестират в компютърна сигурност.

Вярно е и друго: засега поне у нас, в България, повечето деца, юноши и  младежи не атакуват държавните институции. Вероятно защото не виждат в това нито възможност за изява пред връстниците си, нито за бързо печелене на големи и лесни пари, нито дори за изпълнение на чужди планове или заръки. По-възрастните пък не са предразположени към хакерство. Пък и сумите, които могат да се изкарат с любимите напоследък компютърни измами у нас от типа "обновете профила си..." и т. н. не са големи. А няма и такива промишлени, финансови или държавни тайни, които да се пазят само у нас. Но когато става дума за хакерство на равнище държава или държавни институции,  нещата се обръщат на 180 градуса. Хакерството се превръща в част от Третата световна война, която вече тече, и все повече става елемент на държавна политика на различните страни. Например Великобритания и САЩ обвиняват Русия в кибернетични атаки . Лондон дори заплаши Москва с ответни хакерски атаки. Остава да видим дали тревогата, която обявява  Държавната агенция за електронно управление, ще се превърне във всекидневна дейност на всички административни равнища по време на Третата световна война.

Facebook logo
Бъдете с нас и във