Банкеръ Daily

Коментари

Горанов просто се изпусна или иска да управлява с КОЙ?

Нов проблем е на път сериозно да разклати управляващата коалиция между ГЕРБ и Реформаторския блок. Донякъде изненадващо, този път в ябълка на раздора се превърна пенсионната реформа и по-специално предложението на партията на Бойко Борисов част от парите за пенсионно осигуряване да могат да се прехвърлят в Националния осигурителен институт, а не да отиват в частни пенсионни фондове.

Срещу решението, взето по думите на Радан Кънев на "неделно матине" се обявиха няколко лидери на Реформаторския блок. Възраженията на коалиционните партньори на ГЕРБ бяха най-вече за това, че са научили за важната промяна от телевизионните новини. Според тях пенсионната реформа трябва да се обсъжда поне половин година, а не да се взимат решения на практика в дванайсет без пет.

Стигна се и до експресна среща между двете формации в парламента. След нея повече от любопитно бе ироничното изказване на финансовия министър по адрес на партньорите, че "партии с по 4-5 процента могат да подкрепят, могат и да не подкрепят реформата". Дали Владислав Горанов бе просто афектиран от неочакваните проблеми или с това директно ги заплаши, че ще търсят парламентарна подкрепа другаде? Интересно е, че точно по същото време Хасан Адемов обясняваше по медиите как ДПС първоначално било против идеята, но видите ли, след като се запознало с нея, много я харесало.

Така изглежда, че ГЕРБ вече открито заплашва Реформаторите, че не им ли вървят по свирката, ще търсят парламентарна подкрепа от хората на Местан. Тук някъде се сещаме и за едни снимки в заведение на финансовият министър, публикувани, когато той бе назначен. И е повече от любопитно да разберем дали ГЕРБ ще се изкушат от едно "лесно мнозинство", въпреки клетвите им, че по никакъв начин няма да сътрудничат с ДПС. Не случайно, Радан Кънев в прав текст предупреди, че "приемането на цялостна промяна на пенсионния модел не с гласовете на парламентарното мнозинство, а с други гласове, би било изключително тревожно".

С други думи, съвсем скоро предстои да разберем дали Горанов просто бе афектиран, когато заяви, че не му трябват партийки с по 4-5% или това бе намек за някакъв бъдещ завой на ГЕРБ в посока сараите.   

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във