Банкеръ Daily

Коментари

Главчев спаси европредседателството на Борисов

Оставката на председателя на парламента Димитър Главчев спаси европредседателството ни. Така най-кратко можем да обобщим разразилата се парламентарна буря през последните няколко дни и нейното потушаване.

Постигнатата от втория път оставка на Главчев е в някакъв смисъл и първа победа на опозицията над управляващите. Но и горчив урок за ГЕРБ, а и за цялата политическа класа, която очевидно още не е научила правилата на демокрацията и парламентаризма. А ако се върнем назад в най-новата ни история, ще видим, че падането на един председател на парламента не вещае нищо добро и за правителството. След свалянето на Стефан Савов си отиде кабинетът на Филип Димитров. А няколко месеца след напускане на председателското място от Огнян Герджиков, НДСВ загуби изборите и остана втора.

Премиерът Бойко Борисов пак влезе в обичайната си роля и почти от самолета на връщане от Рим се втурна да гаси поредния пожар, запален от неговите хора. Казано е: "Прекаленият светец и Богу не е драг". Та в престараването си да защити премиерската чест Главчев сгафи и безпрецедентно изгони лидера на най-голямата опозиционна партия БСП от залата. Така и не се разбра за кои думи точно, въпреки че той се позова формално на член от Правилника. БСП и ДПС бойкотираха пленарните заседания, което не беше добър атестат за управлението точно в навечерието на българското председателство на Съвета на Европа.

Както знаем, Бойко Борисов е готов да жертва всеки от своите в името на собственото си политическо оцеляване, на своето правителство и властта. Така че нямаше нищо изненадващо в пристигането му в Народното събрание в петък рано сутринта и "съвета" към Главчев сам да подаде оставка, за да не се нажежи дотам напрежението по време на дебатите, та да се стигне до експлозия. И да посрещнем брюкселските "началници" в предизборна обстановка.

Така чрез "саможертвата" на Главчев спокойствието в парламента беше възстановено и опозицията се върна на депутатските банки. И стабилността, която Борисов много държи да демонстрира пред европейските ни партньори, възтържествува. Разминахме се с излагането пред чужденците. Засега.

Facebook logo
Бъдете с нас и във