Банкеръ Weekly

Коментари

Гинка Илектрик и краят на Българския преход

Може би някой ден ще трябва да благодарим на задкулисието в България, което ни спретна поредния безумен и срамен скандал – този път с аферата „Гинка Илектрик“. И да се надяваме, че този епизод ще сложи край на целия ни мафиотски преход, разтегнал се повече от 28 години. Защото ние - гласоподавателите и данъкоплатците в тази страна, повече не можем да пропадаме в тинята на безвремието и да се обгръщаме в мъглата на безумието. Дори и най-гадната епоха в битието на един народ трябва да има край. И вероятно тази история ще бъде именно този край. Иначе изходът е само един - Терминал 2 и еднопосочен билет.

Скандалът „Гинка Илектрик“ може да се определи и по друг начин – като най-яркото доказателство за ниския интелектулен капацитет на самото задкулисие, чертало схемата за покупка на едно ЕРП, обслужващо близо 3 млн. българи, чрез подставено лице. Но това е и доказателство за оценката на същото това задкулисие за интелекта и културата на българите като народ и като отделни индивиди. Което е може би най- срамната част от скандала. Защото самата Гинка все още няма завършено средно образование на 40 години. Но показва, че и неуките хора могат да успеят дори в област като енергетиката.

Но този фон схемата „Гинка Илектрик“ не се нуждае нито от лихтенщайнски инвестиционни фондове, нито от набиране на кадри по  магистрали и кръстовища. Нито от рода с капацитет из Хасковско. Не е нужно дори да знаеш английски и да ставаш еврокомисар или да имаш фалшива диплома за висше. Тези събития отминаха леко в небитието и вече едва ли има човек, който си спомня за тях, освен с тъга и иронична усмивка.

Така, вероятно трябваше да отмине и енергийната сага „Гинка Илектрик“, според проектантите от задкулисието. Проблемът им е, че не отмина.  И още по-важно е, че властта бе хваната по долни гащи – както казва българският народ, в особено неподходящо време.

Първо тече толкова жадуваното за самовъзхвала европредседателство и второ, властта не намери друг изход от срамната ситуация и го удари на лъжи, лъжи и пак лъжи! Които до една бяха разобличени не от ул." Позитано", а от чешката столица Прага.

Както и да завърши сагата "Гинка Илектрик" тя трябва да реши един  единствен въпрос: Ще се пишат ли сценариите на задкулисието и занапред от досегашните сценаристи? Нужна е нова кръв и нови играчи по сцената. Защото след 28 г. преход явно номера в стил "Гинка Илектрик" вече не минават.

Facebook logo
Бъдете с нас и във