Банкеръ Weekly

Коментари

Ганьо се хармонизира

Хайде да претичаме през историята си.

"Преклонена главичка остра сабя не я сече"  (българска поговорка).

"Високо вдигната глава сабя не я достига" (английска поговорка).

***

При соца не беше изненада, ако от стъкленото бурканче с кисело мляко гребнеш някое парче джам. Оплачеш се на млекарката, а тя обобщава: "Ми такъв ти бил късметът, аз кр'во да направя - да не ги пълня аз."

В хляба имаше хлебарки, а в баничките - фасове. Ама и така може. Поорониш тестото около чуждото тяло - и да ти сладко!

***

На събор в Резерват Северозапад преди няколко години.

- Свиньо, иди сипи винце от мазата!

. Е, па свао, ти не обиждаш ли се, като мъжът ти ти вика "свиньо"?

. Епа не, оно свинята е убаво, полезно животно. По ли да ми драго, ако ми ока "гълъбче"?

***

По данни от последното преброяване на населението у нас - през 2011-а, едно от четири домакинства е с външна тоалетна. Нужникът е жив у нас с цялата си екзотика на спецификата на пребиваване в него.

***

....Сега обаче сме европейци, имаме равни потребителски права с германците и французите, но ни цакат с "двоен стандарт".

Шоколадът за нас е с по-малко какао, захарта е заменена с по-вреден от нея фруктозен сироп, в пюретата за "ситните"  българчета има по-малко полезни неща от тези за германчетата...

Да сте забелязали, че в София се разкриват все повече магазини за перилни препарати директен внос от Германия? Домакини твърдят, че внасяните в България нямат нищо общо с тези, с които перат  Брунхилда и Хилдегард.

Новите коли за България били с два пъти по-тънка ламарина на гърнето и ауспуха.

Ако сте пушач, тръснете цигарата си "боро", когато е изгоряла наполовина и ще видите, че тютюнът ще падне и тя ще угасне. Празна е по средата!

***

Гнусна работа! Обидна! Всичко изглежда като заговор на световните конгломерати срещу България в частност и срещу Източна Европа в цялост. Да, само за нас, не за Третия свят въобще. В Мароко, в Египет и Турция "борото" е като в Германия. Там всичко могат да преглътнат, но гавра - не. Такъв е генотипът им - лесно избухват, отмъщението е въпрос на чест.

Имат ли право световните гиганти да ни броят за втора ръка хора?

Да, като не уважаваш себе си - погледнете пак първите четири абзаца - не те уважават и другите. Те знаят, че ние сега проглеждаме в пазарното многообразие и затова ни пробутват - при соца се казваше "второ качество" - стока. Ама не го пишат на опаковките, гадовете.

Взело ли е да ни пука?

Да. Ганьо се хармонизира. Но все пак евтинийката не е за пренебрегване. Немското шоколадче по 70 стотинки си е немско, нищо, че е не е дотам шоколадче.

Ще наскачаме ли? Ще се обединим ли от призива да спрем да купуваме определени крещящо отклоняващи се от стандарта стоки, докато вносителите не ни внесат оригинални?

Не. Просто ще чиним сеир с всяко ново разкритие как ни цакат. И няма да им търсим цаката.

И какво ще стане накрая?

Просто едни неправителствени организации заради непоисканата от нас защита ще приберат европариците на конфузното евроизвинение.

Оправия!

Facebook logo
Бъдете с нас и във