Банкеръ Weekly

Въпрос

Г-н Рашидов го дава естрадно

Министърът на културата ще раздава максимални пенсии на хора без осигурителни права

В разгара на сблъсъка около промените в пенсионното осигуряване министърът на културата Вежди Рашидов тръгна да раздава максимални пенсии на калпак. По-точно обеща на ангро да зарадва по този начин соцестрадата - този задължителен и безалтернативно натрапен попфолк от времето на тоталитаризма. В масовия си вариант той не се различаваше кой знае колко от днешната чалга.

Години наред слушаме баснята за лошата Концертна дирекция, която не отчислявала осигурителни вноски за пенсия от хонорарите на певци и актьори. Само че тези дни една национална телевизия взе, че каза истината. В предаване по темата мъж обясни, че същата дирекция не е забравяла да удържа пенсионни вноски от хонорарите им. Напротив, тя го е правела във всички случаи, освен при изричен отказ от тяхна страна. Просто някои са държали да си приберат целите суми, разчитайки, че като дойде време, държавата ще ги оправи и с  пенсиите. После обаче държавата стана друга и вече оправя малцина. Онези, чието можене издържа проверката на времето, днес работят срещу още по-големи хонорари. Но точно когато мизерната коледна надбавка ще радва само част от пенсионерите, министърът на културата обещава на артколегията максимална пенсия от 700 лева. И то не от собствения си джоб, а произнасяйки се от името на Народното събрание. По думите му тези пари щели да дойдат веднъж като пожизнена награда за заслуги и втори път като пенсия за прослужено време. Нещо, което, меко казано, е крайно несериозно особено от правна гледна точка.

Първо, при липса на доказателства за направени вноски към пенсионноосигурителната система държавата не дължи осигурителни плащания. Обратното би било кражба от бюджета.

Второ, освен че не можете да възстановявате несъществуващи осигурителни права, не можете и да го направите от една произволно определена дата занапред. Ако твърдите, че ги има, е необходимо това да бъде признато със задна дата и да се изплатят накуп огромни суми. 

Трето, прочетете Закона за награждаване на лица за особени заслуги към българската държава и нацията. Той е в сила от няма и две години и не може да се префасонира винаги когато на някого му скимне. Според този закон държавна парична награда за особени заслуги се предоставя пожизнено при наличието едновременно на две условия - изключителни постижения и цялостен принос в различни направления. Те не са само пеене и актьорство, а и укрепване и развитие на гражданското общество, демократичните институции, защитата на човешките права и свободи, борбата с бедствия и аварии, опазване на околната среда...

Четвърто, максималният размер на държавните парични награди за особени заслуги, както и средствата, необходими за тяхното изплащане, се определят всяка година със закона за държавния бюджет, а конкретният размер - с решение на Министерския съвет.

И пето, предложението за награждаване трябва да съдържа подробно описание на дейността на лицето, мотиви за особени заслуги, включително и за проявена лична доблест. Нима смятате, че цялото естрадно съсловие отговаря на тях?

Facebook logo
Бъдете с нас и във