Банкеръ Daily

Коментари

Фискалното бреме ни прави бедни, а не ниските доходи

Българите трябва да разберат, че всеки трябва да отиде при работодателя си и да поиска увеличение на заплатата си поне с 10 на сто, каза тази седмица във Варна лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Самият Пламен Димитров обаче няма да повдига този въпрос никъде и по никакъв повод, защото това не е негова работа. С една дума "спасението на давещите се е дело на самите даващи се", както отбелязват Илф и Петров в "Златния телец".

След подобна "синдикална инициатива" за подобряване на жизненото равнище на трудещите се винаги се питам: за какво ни е самият г-н Пламен Димитров и групичката активисти около него? Навярно за да получават една добра заплата от членския внос на балъците, които все още членуват в КНСБ, но занапред ще водят съвсем еднолично преговорите за увеличаването на заплатите със своите работодатели.

Подобна, но както винаги "значително по-революционна" е позицията на другия синдикат - КТ "Подкрепа". Решението му е да не участва в националните протести срещу беднотията и властта тази есен, защото на подкрепаджийте не им харесвали нито тези, дето са на власт, но особено недолюбвали онези, дето вероятно щели да дойдат след тях. Затова лозунгът на КТ "Подкрепа" засега е прост и ясен: по-добре бедни, голи и боси, но с наша власт....

И тук свършва водевилът и започва сериозната част. И протестиращите срещу безумната ни власт, и нейните апологети трябва да отговорят на куп ясни въпроси. Първо, дали можем да избираме между административно повишаване на доходите и като последствие от това - една висока инфлация, или е по-добре с умерени доходи, но с незначително нарастваща скъпотия на годишна база?

Второ, какво ще направим за повишаване на конкурентоспособността на българското производство на стоки и услуги, което сега се отличава с ниско качество и ниска добавена стойност. Фактът, че сме имали над 3500 софтуерни фирми, говори само за едно: повечето от тях са толкова дребни, че вероятно нямат наети дори пет-шест  програмисти. Иначе отдавна да сме се наложили над производителите на програми от Силициевата долина и те да ни дишат праха при такава масовост.

И трето, след като е възможно административно увеличаване на заплатите само в публичния сектор, как ще се наберат средства за това? Възможни са два пътя: по-високи данъци за работещите при частника или безсмислено задлъжняване на държавата по гръцки сценарий. Но подобно фискално щастие приключва бързо и настъпилото след него изтрезвяване обикновено е изключително болезнено за средната класа и за по-бедните индивиди.

Това са пътища, водещи към никъде. Защото те целят повишаване на  доходите преди данъчното облагане, какъвто е случаят с минималната работна заплата. Ако следваме тази логика, много скоро цяла България ще работи за нея. Но никой не говори за другия начин за увеличаване на парите в джоба ни.

Става дума за ръст на разполагаемия доход дори при слабо повишение на номиналното възнаграждение. Но за тази възможност не говори нито властта, нито профсъюзите, нито опозицията. Мълчат като партизани на разпит. А всъщност става дума за редукция на фискалното бреме. След като всяка година имаме преизпълнение на бюджетните приходи, е естествено да редуцираме данъчното бреме за фирмите и за гражданите. За какво ни е този  излишък, след като той пълни единствено гушите на нашите хора и на нашите фирми, а основната маса от работещите не усещат нищо. И защо трябва да работим шест месеца на година за правителството, според Института за пазарна икономика, а да не работим четири  или пет месеца само.

Отговор на тези въпроси обаче няма и вероятно няма да има. Затова пък е време вместо да правим манифестации без някакъв ефект, да се обединим около една проста теза: "Хей, депутатите и министрите! Щом харчите с лека ръка излишъка, формиран от нашите налози, намалете преките данъци и таксите върху имуществото, за да си отдъхне поне малко народът. Едва тогава ще повярваме, че наистина има излишък, от който да спечелим всички. Иначе приказките за него ще са празна рекламна пукотевица."

Хубен Ненчев

Facebook logo
Бъдете с нас и във