Банкеръ Daily

Без конкурс

Фирма за козметика ще сменя дограми в Хитрино

Има ли схеми за печалби от мъката на хората?

Изпочупените прозорци на общината трябва да се сменят за срок от 10 дни.
S 250 6fe8ca11 f73b 44c9 b427 71c157f69883

Трагедията в Хитрино не излиза от новинарските емисии вече десетина дена. Съобщават ни за всеки влязъл или излязъл в защитената зона, за пристигналите кранове, за извозените цистерни, за гладуващите домашни животни... Но покрай всичко това се пропуска факта, че администрацията в евакуираното село е започнала да възлага поръчки без конкурс, при това от разстояние. За какво обаче мислите се е загрижил най-напред кметът Нуридин Исмаил? 

От сайта на общината разбираме, че на 16 декември е открита процедура за демонтаж на съществуваща, изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, за увредените в резултат на настъпила катастрофа с товарния влак сгради. В списъка са зданията на общинската администрация, народното читалище "Пробуда" и Младежкия дом. Дотук добре - нормално е разрушенията да започнат да се възстановяват. Само че поръчката за избор на изпълнител всъщност представлява пряко договаряне без конкурс с избрана лично от кмета на Хитрино фирма. Това е карнобатската "К.М.С.България" ООД, със собственици Кемал Юртташ, Каан Юртташ и Ивелин Атанасов. Как Нуридин Исмаил е решил да се довери точно на тази фирма и да е готов да й плати 150 хил. лв. без ДДС не става ясно, но още утре (на 20 декември) договорът ще бъде подписан в кметството на село Тимарево, тъй като Хитрино все още е блокирано. 

Да, формално в това няма нищо незаконно, тъй като Законът за обществените поръчки (чл.191, ал.1, т.3) предвижда тази възможност при "изключителни обстоятелства", каквото несъмнено е взривът на влаковата композиция. Стига единствената информация в интернет за карнобатската фирма "К.М.С.България" да не сочеше, че тя се занимава с... козметични продукти. Нерде дограми - нерде козметика, както биха казали основните участници в това споразумение. Пък и защо чак от Карнобат? Да не би да има някаква връзка с това, че кметът на града Георги Димитров реши да отпусне от местния бюджет 10 000 лв. за възстановяването на щетите в Хитрино? Защото е някак странно да се прескочат намиращите се съвсем наблизо фабрики за дограма в Шумен и да се търси доставчик от другата страната на Балкана. Пък и количествата не са никак малки, следователно транспортните разходи, особено на стъклопакетите, няма да са за подценяване. Никак не е за пропускане и това, че в поканата към "К.М.С.България" черно на бяло пише, че срокът на договора е 10 дни след подписването му. С други думи за това време следва да бъде изпълнен, но е повече от сигурно, че до Нова Година няма да има нито една монтирана нова дограма.

Всичко това само навежда на съмнения как и доколко прозрачно ще се харчат парите за възстановяване на Хитрино. Все пак става дума за огромни суми - по груби сметки над 32 млн. лева. Само правителството даде 10 млн. лв., а от Програмата за развитие на селските райони специално ще бъдат пренасочени още 20 млн. лева. Събраните дарения на граждани и фирми са два милион, а политически партии обещаха около 200 хил. лева. Още 606.7 хил. лв. ще бъдат отпуснати от регионалното министерство за водопровода в селото. Само за сравнение ще кажем, че за невижданото наводнение в Мизия през 2014 г. бяха събрани едва 5.5 млн. лв., макар пораженията там да бяха значително по-мащабни.

На фона на всичко това е добре да си припомним и това, че през далечната вече 2012 г. групата на ДПС в общинския съвет на Хитрино уреди купуването на чисто нов мерцедес Е-класа за кмета Нуридин Исмаил. Луксозното возило за 110 000 лева обикаля улиците на селото, което е едва с 800 жители. Така че няма да е чудно ако възникне и неотложна необходимост за нова кола, ако "старата" се окаже с изпочупени от взрива стъкла. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във