Банкеръ Daily

Коментари

Факт, има такава държава!

Прав е съдът да се опъва за регистрацията на партия "Няма такава държава". Има, и още как. В нея партиите са много, но от изборите нищо не зависи. 

След десет години оглушки пред фактите,към сигналите и предупрежденията от Брюксел, управниците признаха с половин уста, че най-богатите българи са насе уредили със заменки на държавни гори по морето срещу частни по селата и чукарите. Земеделският министър Десислава Танева била съгласна, че това е категорично обществено неприемливо, но се затруднявала да каже кои са тези късметлии, понеже "самата аз даже не знаех това". При публикуван актуален списък на бенефициерите на ведомствения сайт тя научавала имената  на печелившите "от публикации в медиите".

Иначе била уверена, че в българското законодателство съществуват всички механизми  държавата да може да си събере дължимото заедно с лихвите. Само че в списъка много от най-едрите "заменчици"  вече ги няма. Пикът на заменките от 2005 - 2006 г. остава настрана, понеже тогава не сме още член на Европейския съюз и е законно да се краде. Колкото до оценката на загубите, за които тепърва ще се водят дела, КОЙ ли оценител ще да я е правил, та  от милиарди да ги направи на  милиони?!  

И за източването на язовир "Студена" научили, когато водата свършила и Перник остана  на сухо. Според премиера Бойко Борисов местната власт хитрувала, та  да не се излага за изборите. Само че кметът - хитрец беше от  ГЕРБ и загуби вота. Не че и предишните кметове на БСП бяха стока, но за перничани остава да разсъждават за смисъла на изборите и .....да отправят молитви за дъжд.  

За разораването с километри на река Вит същата работа. След като строителите на "Хемус", чиито имена управляващите също се затрудняват да произнесат, бяха снимани да гребат баластра от дъното и да я насипват из  обекта, екоминистарството и то се оказа изненадано от публикации в медиите. После проверява и отрича да има нарушения. Следва признание на изпълнителя, че по молба на местни кметове почиствал наносите по дъното, последвано от готовност да си плати глобата за това че се отзовал.

Иначе строежът на магистралата върви ударно от месеци без... изискващите се по закон разрешения за строителство. Това пък чиновниците от ДНСК не разбрали, акоче им  се плаща да осъществяват  строителен контрол. И как да разберат, като са ангажирани да контролират изграждането на небостъргача "Златен век", чието събаряне новият районен кмет на столичния квартал "Лозенец" поиска часове по-рано. И са прави - с него инвеститорът не задръства центъра, а почиства наносите от миналото и  няма нищо против да си плати глобата.

На този фон поредният опит на Корнелия Нинова да се разберат с Борисов като мъже в парламента звучи крайно. Според нея цели системи се разпадат, а управляващите "играят танго - две напред, едно назад". Никакви оставки по веригата надолу не можели да променят отговорността за ставащото в страната - тя била на първия, защото "рибата се вмирисва от главата". 

Да, но Борисов не е вече вчерашен и контрира, че  е хвърлил оставката от най-високо два пъти, а Нинова се отметнала от обещаното по партийна линия след евроизборите. После минаха през Шенген и опряха до полета му с държавния "Ербъс" за ЕНП-сбирка в Загреб. И пак контра на място - далаверата със самолета станала при тройната коалиция.

Очаквайте продължение...

Facebook logo
Бъдете с нас и във