Банкеръ Weekly

Коментари

Една реформа - и тя ялова

Съдът отмени пръстовата идентификация в болниците, Москов и Борисов да върнат парите

Съдът отмени пръстовата идентификация в болниците. Москов и Борисов да върнат парите!

Преди да ни ощастливят с кабинет "Борисов-3", да направим помен за единствената, но пък "най-успешна" реформа в досегашните Му управленски опити. Прословутата пръстова идентификация в болниците катастрофира окончателно във Върховния административен съд (ВАС). Сега Бойко Борисов и Петър Москов да седнат на поредната партия табла, да препотвърдят мъжкото си приятелство и да се разберат кой ще плаща.

Системата за пръстова идентификация изкара пет месеца и до последно Москов твърдеше, че върши страхотна работа. Пациентите се чувстваха обаче унизени и убедени, че кражбите от Здравната каса няма да спрат. Няма такъв вариант у нас - противно на всички уверения никакви технологии не са в състояние да спрат източването на публични фондове. Може, но ако оставиш само машините без жив човек около тях. Москов обаче заложи на машините, без да посочи крадците, за да им бъде търсена отговорност. Защо ли?!

Съдът мотивира отмяната на пръстовата идентификация с това, че е въведена с наредба, която дописва Закона за здравното осигуряване. Често срещан и плосък нормотворчески номер с цел заобикаляне на Народното събрание. Вместо да защитава тезата си в парламентарен дебат, управляващото мнозинство мълчеше гузно, Москов воюваше срещу статуквото от телевизионния екран, а Борисов декларираше безрезервна подкрепа и... му гледаше сеира.

Междувременно спечелилият обществената поръчка консорциум “Стемо Гама Консулт" гушна близо половин милион за въвеждането на системата, а болниците купиха по задължение за своя сметка хиляди чекиращи устройства на стойност близо 300 лв. всяко. Сега са в правото си да търсят обезщетение по съдебен ред, но не от Москов, а от държавата. И ВАС, който се гърчи между защитата на публичния и на частния интерес, беше наясно с това още през миналата година, когато излезе с тълкувателно решение, ограничаващо възможността държавата да бъде съдена за отменени от съда подзаконови актове.

Куче влачи, диря няма - така е у нас. Едва сега се сетиха, че решението било не в пръстовата идентификация, а в електронната здравна карта. От Здравната каса стояха уж зад първия вариант, но сега обърнаха лопатата в хор със служебния министър Илко Семерджиев - въвеждането на системата било провал, защото по никакъв начин не намалило броя на хоспитализациите. В държавата на неограничената безотговорност едно и също нещо се оказва обратно на себе си след поредната управленска метла.

Но винаги може да бъде и по-зле. Сегашното решение на съда предотвратява въвеждането на пръстовия идентификатор в извънболничната помощ, където щяха да бъдат нужни далеч повече електронни четци. Чуват се вече и съвети болниците, които са ги закупили, да ги продадат на когото искат. При наличие на държавническо мислене може да ги вземат министерства, ведомства и дори парламентът. Освен че така ще се знае кой колко работи, там влизат всякакви неидентифицирани типове, чиито пръстови отпечатъци плачат за регистрация.   

А статистиката сочи, че ръстът в бюджета на Здравната каса е правопропорционален на недостига в него. Преди години беше в пъти по-малък и парите стигаха. Към днешна дата българите са с най-голямо лично участие при доплащането за медицински и фармацевтични услуги в целия Европейски съюз. Доплащаш за изследвания, лекарства, консумативи, чаршафи, храна, памперси, престой, избор на екип и каквото там ти поискат.

Не че не можем да изгладуваме още 50-ина милиона за някакви си електронни четци, но нека поне да знаем кои крадоха досега, защо Москов крие имената им и какво направиха с приятелчето му на табла Борисов, за да бъдат върнати парите. А не да слушаме "Мълчанието на Агнешките главички", докато ни събират личните данни като в Северна Корея, за да получим нещо, за което сме си платили.  

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във