Банкеръ Daily

Коментари

Държавата на колене пред паралелното ЧЕЗ

Не, този път да оставим общината на мира. "Боят" отдавна трябваше да е отнесъл доставчикът ЧЕЗ, който гази от години закона в основната си дейност по присъединяване на обекти. А КЕВР и Прокуратурат спят зимен сън, явно защото така им уйдисва. Не загине ли човек, както стана с момчето на спирката пред болница "Св. Иван Рилски", за санкции не ги търсете. 

На извънреден брифинг столичният кмет Йорданка Фандъкова и главният архитект на София Здравко Здравков казаха, че присъединяването на будката в болницата станало въз основа на "хвърчаща бележка със запетайка" от главния архитект на район "Триадица" от 2011 година. Кабелът бил поставен напълно незаконно въз основа на сключен договор за присъединяване, който обаче е само началото на процеса. За несведущите - клиентът първо подава заявление за проучване за присъединяване, след което подписва въпросния договор, като и за двете услуги си плаща предварително таксите.

А след като си е платил и започва да чака тока в срока за изпълнение на договора, често се оказва че е наивник в очакване на Годо. Може да те размотават с месеци и години в и извън срока на договора, докато присъединяват светкавично други, цъфнали вчера и пуснали си незаконно кабела от близкия трафопост под земята или върху незаконно забити стълбове. Обяснението - за всичко си има начини и хора. 

Тук не просто има "много въпроси от следователите към "ЧЕЗ Разпределение", както каза Фандъкова. Отговори трябва да дава регулаторът и държавното обвинение, които иначе системно обгрижват и припяват на доставчика за кражбите от мрежата му. В случая няма нищо изненадващо в продължилото с години електроснабдяване на обект, който не е въведен в експлоатация.  Ето как е станало по думите на Здравко Здравков.

"В проверката, която направихме в ЧЕЗ, стана ясно, че обектът е свързан със служебна бележка. Такова чудо в Закона за устройство на територията няма. Служебна бележка се приравнява на бележка за баня. Това е пълен абсурд! Именно това е послужило на ЧЕЗ да ги свърже като един законно изграден обект. Бележката е издадена на фирма  "Нетуно-Пламен Бочев", която по-късно е продала павилиона на варненската фирма "Дениа 2016". Човекът е подал заявление и от ЧЕЗ са му казали, че ще се присъедини от страната на "Хиподрума" в бл.120 към съответния електромер. Човекът си занася договора и си опъва един кабел през тръбоканалната мрежа, собственост на "Улично осветление", в която минават слаботокови кабели. Още едно голямо нарушение – в мрежа със слаботоково напрежение се пуска кабел с високо напрежение, нито дълбочината отговаря, нито изискванията допускат подобно нещо да се случи. Виновен е този, който е позволил да се пусне електрозахранване на обект, който не е въведен в експлоатация. Вторият виновен е физическият извършител, който е положил незаконно кабела в тръбопреносната мрежа и е позволил да се получи този нелеп инцидент. В крайна сметка поставянето на този кабел с високо напрежение е в отклонение с всички действащи нормативи".

Това, че будките и павилионите в района въобще не са въведени в експлоатация, наистина е грях на районните администрации. Неразрешеното поставяне на будка обаче не убива, а токът не прощава. В случая - пуснат от хора на ЧЕЗ, които разследващите едва ли ще открият. Защото около дружеството гравитира цяла армия от настоящи и бивши служители, които работят полу- или съвсем нелегално, прибирайки на черно по няколко хилядарки след платените официално стотачки. И "работата" става, но нали не мислите, че прибират сами парите без да се отчетат където трябва? 

Прочетете само агресивно-арогантната позиция на ЕРП-то по случая, в която са се хванали за въпросната "хвърчаща бележка със запетайка", твърдейки упорито че е официален документ. При това били сигурни, че "ЧЕЗ Разпределение" не е изграждала съоръжения от електромера до обекта". Ама, разбира се, затова си има паралелни структури, а доставчикът си прибира с години парите по месечните сметки с твърдението, че не е контролен орган, който да инспектира чужда инфраструктура след границата на собственост на дружеството, нито да разследва законността на обектите".

Има, значи, вътрешни контролни органи, които да дебнат за незаконно присъединени обекти, които не плащат, но не и за онези незаконно присъединени обекти, които си плащат. Както сметките, така и рушветите. 

 

 

 


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във