Банкеръ Daily

Коментари

ДПС пое към европарламента, Пеевски можел да реформира ЕС


Листа на Движението за права и свободи за европейските избори потегли към ЕС със сълзи и гръмки обещания. Представяйки списъка на кандидатите, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ се просълзи, след като прочувствено обяви листата за най-младата и печелившата. Те могат да реформират Европейския съюз, гордо заяви Карадайъ.

Сега иде ред и на съюза да се разплаче. Жална му майка, щом се очаква втория в листата на ДПС Делян Пеевски да го реформира.

Любопитно е в каква посока ще бъдат реформите, за които той би работил в европарламента. Ако съдим по българския опит на Пеевски, свързан с КТБ, Европейската централна банка не може да бъде спокойна. И най-вероятно вече е готов нов Закон за банковата несъстоятелност, писан в съавторство с Йордан Цонев. Този творчески тандем вече доказа възможностите си на наша почва.

Краката на Европейската служба за борба с измамите (OLAF) също се клатят в очакване на видния реформатор. Да не говорим за все още ситуиращата се европейска прокуратура. Ако до изборите през май Лаура Кьовеши не бъде избрана от сегашния европарламент за неин ръководител, влезе ли там Пеевски, тя направо да забрави за поста. Нищо чудно основен кандидат да стане Сотир Цацаров.

Ще се промени и представата за медиен монопол в Евросъюза. Достатъчно е да се открият кореспондентски офиси на Пеевските медии в Брюксел, а и на разпространителските му фирми, и всички европейци бързо ще разберат смисъла на българския лаф "кон боб яде ли"...

Неминуемо ще се преобрази и сферата на обществените поръчки. И ВДХ (бившата "Водстрой") със сигурност ще започне да печели апетитни търгове на територията на общността.

А в административното сърце на съюза може би ще започне работа нова тютюнева компания "Брюксел-табак". Регистрирана за всеки случай на Вирджинските острови...

Въобще, очертава се много широко поле за реформа на ЕС.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във