Банкеръ Weekly

Коментари

Добре дошъл, Джим!

S 250 71ab63b9 ffcc 4037 884d d0a03a712bfb

Наскоро попаднах в сайта "Изгубената България", който съдържа колекция от снимки за историята и бита на българина от XIX до XXI век. Сред черно-белите фотоси имаше и такива, които са запечатали мигове от визити на височайши гости от Съветския съюз. Например посещение на Леонид Брежнев във Варна през 60-те години на миналия век. Снимката илюстрира думите на другаря Георги Димитров, че дружбата със СССР е тъй жизнено необходима, както слънцето и въздухът за всяко живо същество. Двамата вождове са в открит "Кадилак" и махат с ръце на шпалир от многобройни посрещачи.

Петдесет и пет години по-късно ситуацията е тотално променена. Вместо СССР има Русия, с която дружбата си е дружба, но газът е с пари. За нас обаче на дневен ред е дружбата със САЩ. Тя е също толкова жизнено необходима, както слънцето и въздухът, даже и повече. По тази причина все по-често "западни лидери се отбиват в България", както написа тези дни Би Би Си по повод визитата на британския външен министър Филип Хамънд на 14 януари и първото посещение на държавния секретар на САЩ Джон Кери следващия ден.

Би Би Си зададе въпрос какво търсят те по едно и също време в София. Ами, за да закусят заедно, бе, колеги, както се оказа сетне. Освен закуската с добрия му приятел Филип Джон Кери много искаше да каже на българските граждани, че Америка е ангажирана със сигурността, здравето и просперитета на всички ни. От Гранитната зала в Министерския съвет думите му облетяха българския ефир и стигнаха до ушите на всеки наш съгражданин.

Разликата между някогашните съветски и днешните американски вождове е отчетлива. Някога на Брежнев му е било все едно за сигурността на българите и по тая причина допускаше те да се тълпят току до неговия кадилак, рискувайки да попаднат под гумите му. Друг е въпросът дали това стълпотворение е било доброволно и стихийно, а не организирано. 

Днес, защото САЩ са загрижени за сигурността ни, вместо от възторжени тълпи, Джон Кери беше срещнат от шпалири полицаи, тежко въоръжени и облечени в бронежилетки. По този начин държавния секретар на САЩ остана единствената мишена на възможните терористи от ИДИЛ по пътя му към центъра на София. Никакъв компромис с нашата сигурност, никакъв!

Заради визитата на Кери обаче столичани слънце не видяха в иначе слънчевия 15 януари. А на мнозина беше пресечен достъпът до свеж въздух, така необходим на всяко живо същество. Въпреки думите на Кери, че САЩ са ангажирани със здравето ни. По нареждане на американските агенти българските им нещатни сътрудници разпространиха листовки, с които предупредиха столичани да не си отварят прозорците и балконските врати, когато Кери минава. Само дето не минаха да заковат с дъски пустите прозорци! От пресцентъра на МВР веднага заявиха, че не знаят за никакви подобни ограничения. На тях им е простено да не знаят, защото там постоянно са в състояние на блажено неведение, за каквото и да попиташ. 

Със сигурност щяхме да си спестим тези преживявания, ако лапсусът на премиера Бойко Борисов се окажеше истина. Неотдавна в предаването "Панорама" по БНТ Борисов обяви, че му е звъннал Джим Кери, за да го подкрепи за пенсионната реформа. А прехласнатите по любимия си премиер телевизионни говорители само това чакаха, и един през друг се втурнаха да прекръщават Джон в Джим. Завалията, ако беше българин, парите нямаше да му стигнат ризи на кръстниците си да купува!

Така че вместо Джон да беше дошъл Джим Кери. Бездруго си има приказка с премиера. Пък и неговите изпълнения в "Маската" са далеч по-впечатляващи, отколкото дълбоко замаскираните дипломатически ходове на който и да е американски държавник!

Facebook logo
Бъдете с нас и във