Банкеръ Weekly

Коментари

Димна завеса над програмата за печките

"Варвари, какво правите?!

- Грешка, ще я оправим."

Репликите са от соцкомедията "Топло", а думата ни е за Столичната община, защото те и днес й прилягат. Не-е-е, не става дума за животозастрашаващите перки от акули по улица "Граф Игнатиев", нито за водната стена на площад "Гарибалди", оприличавана на надгробна плоча и котешка тоалетна. На дневен ред е вече новата кампания за подмяна на старите печки за отопление на домакинствата, която започна в София, Монтана, Велико Търново, Русе, Стара Загора и Бургас.

Целта на проекта за повече от 16 млн. евро, от които 10 млн. безвъзмездно еврофинансиране, е "значително подобряване на качеството на въздуха в градовете  чрез внедряване на нов механизъм за преход към алтернативни форми на отопление". Обещано е хиляди домакинства да подменят безплатно старите си печки на дърва и въглища с екологични уреди, за да падне процентът на проклетите фини прахови частици във въздуха. Срокът за подаване на заявления за участие в програмата е до средата на юни, а единственият критерий за участие е да се отопляваш на твърдо битово гориво. Останалото е мъгла. 

При представянето на проекта преди две седмици беше казано, че той ще обхване общо 10 хил. домакинства. Само кметицата на Русе Наталия Кръстева обаче заяви 1500 домакинства за град от 150 хил. души. Ако и останалите пет провинциални градоначалника вземат толкова, София ще лапа мухите така, както ги лапна със санирането. Какво ще остане за столицата с 1.5 мил. души население, чийто въздух е и най-мръсният в страната?! В сайта на Столичната община пише, че кампанията ще обхване 20 000 домакинства на нейна територия. Само че на кое да вярваме?!

Според публикувания пак там "Образец за намерение" за включване в кампанията  трябва да бъде заявено пред районната администрация по местонахождение на имота с какъв отоплителен уред да бъде заменена старата печка. На хартия възможностите са големи, но звучат просто невероятно. Можете да избирате между централно отопление на ТЕЦ, отопление на природен газ, с електричество (климатик) и с пелети (печка, камина, котел, горелка). Но е неразбираемо как ще бъдат реализирани първите два варианта без изградени топлопреносна или газопреносна мрежи, каквито опции са предвидени редом с опциите за наличието на такива.

Вероятно по тази причина е предвидена и графа "Желая да подменя отоплителното устройство, но не мога да преценя". За това ще помагат експертите, които ще посещават заявителите при проверка в домовете им. Основната й цел обаче е да се уверят, че те отговарят на условията. А точно те са неясни. 

Ако условието да те одобрят е да заварят у дома ти избушена "циганска мечта", смятайте каква далавера със стари печки ще тръгне. Ами новите уреди как ще бъдат подбрани - с оглед избора на онези, които ще ги ползват, или с централизиран избор на принципа "На харизан кон зъбите не се гледат". И дали пък раздадените в гетата нови уреди няма да бъдат разпродадени на мига, включително и в пунктовете за старо желязо, след което циганите да продължат с алтернативното отопление на парцали, гуми и всичко, което става за горене. Вярно, турили са условието за законност на жилището, но у нас законът е врата в полето. 

А че вече е намислено кои доставчици да намажат от програмата, не се съмняваме. Поне като ще се лапа, нека да е с мярка. Нито въздухът ще стане по-чист след "усвояването" на парите, нито ромското включване ще приключи това хилядолетие. Но пък ще пукат поредните предизборни кьорфишеци при поредната варварска грешка, която после да бъде поправяна.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във