Банкеръ Weekly

ди(й)пломация

Декларации от плевнята

Светещи погледи: На Самуил е нищо в сравнение с този на Плевнелиев, когато говори срещу Русия.

Президентите на САЩ, Русия и България се събрали на конференция на тема "Къде е най-секретно".
Щатският първенец казва: "В Белия дом всичко е много тайно, нито един отдел не знае какво прави другият."
Руският президент надцаква: "Това е нищо, в Кремъл двама души на съседни бюра не знаят кой какво прави".
Нашият президент казва: "При нас е най-секретно - аз самият не знам какво правя!"

Този адаптиран за нашите цели - антирекламен виц, пак стана актуален. Просто Росен Плевнелиев умее перманентно да го прави, и то по една болна за народа ни тема: българо-руските отношения.

Следете му мисълта: “Дейс­т­вията на Русия в Източна Украйна, незакон­ното анек­сиране на Крим, зам­разените, но тлеещи кон­ф­ликти в близост до нашите граници, над­вис­налата зап­лаха от терорис­тични групировки като Ислям­ска дър­жава придават допъл­нителна тежест на усилията ни да защитим своя суверенитет и демок­ратична дър­жав­ност, като раз­виваме способ­ности за надеж­дно въз­пиране на зап­лахи от всякакъв вид.“

Президентът каза това при активирането на Щаб­ния цен­тър за интег­риране на силите на НАТО в Бъл­гария. Напънът и този път беше пред нискоразряден чиновник на Пакта - някой си заместник помощник генерал­ен сек­ретар на НАТО Джеймс Апатурай. (Такава титла "заместник помощник" у нас, славу Богу, все още нямаме.)

Как му идва на акъла на този човек да вкара в едно изречение "заплахи" за нас като Русия и Ислямска държава?

За ония немитите и небръснатите главорези не знам, обаче Русия определено си е заплаха, ако слушаме Първия.

През март на лек­ция пред Дип­ломатичес­ката академия във Виена Плев­нелиев предуп­реди, че Русия може да окупира Бъл­гария и да си направи втори Крим.

"В нашата страна имаме руско малцинство. Възможно ли е да организират протест и да се обадят на Русия тя да прати свои хора и да се случи същото като в Крим? Ако това се случи, как ще постъпят българските социалисти и тези политици, които сега заявяват, че никога няма да се обърнат срещу Русия”, разсъждава тогава на глас държавният глава.

Топ разкритие - Серьожките и Наташките, дето купуват имоти по морето, са първата стъпка в един пъклен план. Нещо като пилотите  с арабски имена, които разбиха щатските самолети на 11 септември 2001-а. Значи те ще карат на "шопска" и ракия до едно време, след което ще изявят териториални претенции - идеални части от земята, върху която е построен блокът им. Путин ще направи десант и ето ти  - "Западночерноморска Русия".  И тогава – жална ни майка, ама Плевнелиев като предупреждаваше, никой не го чу.

Точно преди година Плевнелиев разкритикува остро бившия ни Голям брат: "Русия е една националистическа и агресивна държава", казва той пред в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг". И допълни, че руският президент Владимир Путин води политика от XIX век и има опити да упражнява политическо и и икономическо влияние върху България.

Ето го и нашият коментар. Не случихме и двата пъти на освободители - и това си е. Защо нe ни освободи примерно Англия, лошо ли щеше да ни бъде като роднинско царство на Елизабет Втора и част от Common Wealth (Британската общност).

Не е лошо да припомним и че нашият първи освободител скочи срещу Съединението на изстрадалото ни Отечество и си изтегли всички висши военни командири, с което обезглави нашата армия. А Турция, експоробителката, която очаквахме да ни нападне, призна Обединена България. Което направи и враждебна Сърбия.

При второто ни освобождаване по съветски маниер си избихме духовния елит на нацията - учени, свещеници, даскали. Което Русия проверяваше като спазване на инструкция.

Така че чак толкова да се прехласваме по руснаците - айде стига. (По рускините - по-бива!).

Но, от друга страна, думата "дипломация" произлиза от гръцката дума "диплома" (διπλωμα). Тя означава държавен документ, който се дава на определено лице като препоръка и уверение за неговите официални правомощия да представлява държавата в други страни.

Дали дипломата по "изчислителна техника" е достатъчна за висшата дипломация?

И дали дава достатъчно основания на Плевнелиев да се пъчи като пръв натовски ястреб срещу Русия?

Не е ли по-добре тези мисли от плевнята първо да се филтрират през презумпцията, че сме почти напълно "енергийно зависими" от Русия.

Тази фраза трябва да влезе в речника и всеки политик и държавник да я помни! Защото народът си го знае!

Чавдар Цолов, русонеутрален

Facebook logo
Бъдете с нас и във