Банкеръ Daily

Коментари

Децата или бюджета?

Държавата дава детски надбавки на 800 хил. деца, но други 400 хил. не получават.

Рекордните осем партии в парламента са истинско предизвикателство. Първо, трудностите около съставянето на кабинет. Сега, проблемът е дали коалиционните партньори и партиите подкрепящи правителството няма да предизвикат цунами в политическия океан, което да обърне лодката на управляващите.

Покрай това, някак между другото  някои партии правят екзотични предложения - като "Атака" например, която поиска да бъде отменено лятното часово време. Мотивът на Волен Сидеров за това хрумване бе благотворното отражение за организма на хората. Имаше обаче и друго - по "странно" стечение на обстоятелствата предложението на "Атака" дойде само няколко дни след информацията, че в Русия президентът Дмитрий Медведев е отменил зимното часово време. 

Сега от "Български демократичен център" внесоха в деловодството на парламента Законопроект за изменение и допълнение на Закона за семейните помощи за деца. Хората на Бареков искат да се даде възможност на всички родители, независимо от месечния им доход, да получават помощи за своите деца. А един от вносителите - Стефан Кенов обяви, че това ще натежи на държавния бюджет с около нови 170 млн. лева. Може би трябва да го разбираме като леко ревизираното обещание на Бареков да даде таблети на всички деца.

Всъщност, има ли значение кой точно дава подобно предложение? Нали ако сериозна държавна политика в тази посока липсва, темпът, с който младите си заминават през "Терминал 2" ще се запази. А ако държавата няма пари първо за собствените си деца, то има ли моралното право да харчи за всичко останало?

Това поражда и още един спор - каква е разликата между 400 хил. деца, които не получават помощи, защото родителите им получават някакви стотинки или левове над някаква си скала и останалите 800-те хиляди малчугани, оценени на 35 лв. или 50 лв. на месец? И едните и другите са деца, но държавата ги дели.

А и даването на едни, независимо дали са българи, цигани, турци и т.н. и недаването за други, поражда не само чувството за дискриминация, ами и го легитимира. И тогава единственото Соломоновско решение е, или да се отпускат средства за всички или въобще да не се харчат пари. 

Политиците все още не се изказват по предложението на БДЦ. Сигурно ще кажат, че това ще струва скъпо на бюджета. Така е, но господа, кое е по-важно - децата на България или бюджета? 

Facebook logo
Бъдете с нас и във