Банкеръ Daily

Коментари

Дебелоочие

Главният герой в "Апартаментгейт" Цветан Цветанов се закани да съди хора, които с изказванията си по негов адрес са преминали границата на нормалното. Тоест, онези, които все още си позволяват да коментират скандала с евтините луксозни апартаменти на високопоставени представители на властта. Нещо повече, проверката щяла да докаже, че не е извършил нищо незаконно, но дали някой щял да му се извини.

Цветанов очевидно е абсолютно неспособен да разбере къде е проблемът. И той не е толкова в дребните тарикатлъци, които практикуват повечето българи с данъчната оценка и пазарната цена при покупко-продажба на жилище, колкото в положението, което заема даден човек в обществото и изискващото се във връзка с това поведение. Древните са казали, че "това, което е позволено на Юпитер, не е позволено на вола". Но важи и обратното – че шмекеруванията, които си позволяват обикновените хора и им се прощават, не се прощават на тези, които са заели високи позиции. И са ги заели по своя воля, именно за да направят нещо полезно за обществото и държавата. И гражданите са им гласували доверие за това.

Но когато не оправдаят това дадено им на кредит доверие или го излъжат, те си отиват. Доброволно. Защото са показали, че са неспособни да се справят със задачата, която обществото им е възложило. И осъзнават вината си.

Но хора като Цветанов не могат да схванат това. Те не са в състояние да разберат, че са се издигнали в политическата и управленска йерархия не благодарение на способностите си, а заради случайността и доверието на хората. Те живеят със съзнанието, че едва ли не властовите ресурси им се полагат по право и могат да ги използват както си искат. Най-вече за собствено материално облагодетелстване. За търговия с власт и влияние, обвити с кухи купешки клишета за Европейския съюз и европейските ценности. От които впрочем нашите политици са твърде далече.

Съвсем отделен въпрос е, че колкото по-висок пост в държавата и обществото заема дадена личност, тя трябва да е наясно, че дава пример с поведението си, морала и работата си на цялото гражданство.

Какъв точно пример даде вторият човек в ГЕРБ? Първо, че можеш да заобикаляш закона. Второ, че е допустимо да си спестяваш данъци. Трето, че никой не трябва да ти търси сметка за произхода на парите, с които закупуваш луксозен имот на по-ниска цена, която не се знае дали е истинската. И четвърто, че можеш да злоупотребяваш с властта, с която разполагаш. И която ти е дадена с "подписания" на изборите обществен договор.

И като капак на всичко да се изживяваш като жертва на несправедливост, на компромат, на хибридна атака - просто защото са те разкрили. Да не говорим колко нахално е да плашиш със съд и дела. Кого ще съдиш – журналистите, Антикорупционния фонд, граждански организации, отделни граждани, които вече седмици коментират безобразието с евтините луксозни имоти? И кой определя къде е границата на нормалното и кога е премината? Бойко Борисов? Цветан Цветанов? Сотир Цацаров? Или Пацо Терасата?

Facebook logo
Бъдете с нас и във