Банкеръ Weekly

Коментари

Давос търси душата си

Дори и на откриването на 50 годишното юбилейно събиране на Световния икономически форум основателят му Клаус Шуоб не криеше тъгата си. Защото идеалите му - отворени граници, либерална демокрация и свободни пазари, до един са застрашени от войнстващ национализъм, авторитаризъм и...китайската икономическа система, конкурираща капитализма на Запада. И като десерт - подемът на недоволството срещу елитите и срещу самия форум - домакин на световните лидери и на милиардерите - властелини на планетата, които всяка година се събират под строга охрана в Давос, за да бистрят бъдещето. 

Като по традиция делегатите страдат за социалното неравенство в хотелските си стаи в планинския оазис - всяка за по минимум 500 щ. долара на вечер, ако изобщо такава бъде намерена при този наплив от посетители. Повечето се тревожат от климатичните промени, но пристигат на тълпи с частните си самолети. А простосмъртните хапват хотдог за по 43 щ. долара.

Това натъжава 81-годишният Шуоб, но не го отказва да остане "аниматор на шоуто". И да запази водещата си роля на форума в Давос, да посреща знаменитостите и да присъства на традиционните вечерни партита, организирани от милиардерите. Събитието за пореден път начисли по едно малко състояние на едрите корпорации за привилегията да изпратят своите ръководители да "разходят" костюмите и зимните си екипи из улиците и в околностите на планинския курорт. А компании като "Майкрософт" и "Икеа" отново не пестиха средства, за да превърнат магазинчетата за подаръци на градчето в приветствени витрини.

Световният икономически форум остава незаменимо място за срещи на световния политически, икономически и бизнес елит с потребители, партньори, регулатори и журналисти. Или, както обобщава Ян Бремер - основател на Eurasia Group, който от години работи с Шуоб, "Шест дни на срещи в Давос се равняват на шест месеца работа на други места за тези хора".

Традиционно, дневният ред на събитието е съобразен с множеството заплахи, които дебнат човечеството и световния ред, включително кризата с климата, растящото напрежение в Близкия изток и задълбочаващото се неравенство.  Основната тема през тази година пък е "Всички заинтересовани страни за сплотен и устойчив свят" - доста неудобна за много знатни гости, особено за поне 119-е милиардери, заявили участие в събирането, чието лично състояние се оценява на общо 500 млрд. щ. долара.

Именно заради това разминаване Давос се превърна в мишена на особено зорко изследване. Критиците му твърдят, че форумът позволява на компаниите да замазват греховете си с добронамерени обещания да работят за добруването на обществото и че той не е достатъчно разнороден. Действително, събитието си остава "мъжка работа", като и през тази година дамското участие е под 25% от присъстващите.

Да не говорим за дръзналите да порицаят открито всяко крещящо лицемерие. Показателен е примерът на холандския журналист и историк Рютгер Брегман, чието изказване през миналата година го лиши от покана на тазгодишната среща. "Петнадесет хиляди частни самолети долетяха дотук, за да чуят как сър Дейвид Атънбъро (бел. ред. - виден британски естественик) разказва как замърсяваме планетата", заяви Брегман, предизвиквайки нервен тремор сред присъстващите. 

И добави:

"Чувам как хората говорят за включване и за правосъдие и за равенство и за прозрачност, но почти никой не повдига реалния проблем за укриването на данъци...и никой не казва, че богатите просто не внасят справедливия размер. Което ме кара да се чувствам като участник в конференция на пожарникари, на която никой няма право да говори за вода".

Клипът с изказването на Брегман обиколи планетата, а той просто бе изключен от елитния форум.

Шуоб обаче защитава творението си и се опитва да отбие критиките, отчасти чрез покани към...омръзналата на всички Грета Тунберг и към подкрепящите хората с различна сексуална ориентация. И същевременно, като любезен домакин, се опитва да не дразни гостите. Пък и ако достъпът до форума е ограничен до онези, които могат да си позволят цената или да спонсорират поканите си, гласовете на семинарите ще са доста хомогенни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във