Банкеръ Daily

Коментари

Да останеш вън от (са)рая

Новото правителство още не е факт, но въпреки това вече е подложено на унищожителна критика и заплахи. Най-активни в това отношение, изненадващо или не, се оказаха от ДПС.

Още не бяха оповестени параметрите на кабинета, когато Местан изплака от президенството: Това правителство е антиевропейски и антинатовски сговор! Я виж ти! Лидерът на ДПС внезапно изостави витиеватата фразеология и изискания синтаксис и премина в директна яростна атака. Като споменахме "Атака", чудно как Движението се чувстваше комфортно с подкрепата на тази "евроатлантическа" партия през миналия мандат и никак не се впечатляваше от критиките на европейските партньори по този повод. А съвсем доскоро партията на Сидеров и голяма част от Патриотичния фронт бяха едно и също!

Не стига това, ами Местан днес заплаши в писмо до Жозеф Дол, че "участието на националистите в управлението ще взриви гражданското общество и ще противопостави етносите в България". И продължава с твърдението, че "подобен род политики са особено рискови на Балканите в контекста на цивилизационните разломи, пред които е изправен светът сега (Украйна, ИДИЛ и пр.)". Е, тук вече майсторът на изящното слово май отива твърде далеч. Къде е Краси Каракачанов, къде е "Ислямска държава"! Но, изглежда идеята е да се всява страх и ужас както в България, така и в Европа.

Май в боянските сараи чепикът ги стяга другаде. Към евентуалното ново правителство може да има доста забележки, новата коалиция наистина е странна и дори екзотична, но е факт, че за пръв път от доста време ДПС може да се окаже изолирано не само от изпълнителната власт, а и въобще от участие в ключови преразпределения на финансови ресурси. Просто "преяждането с власт" на тази партия е на път да обедини дори на пръв поглед несъвместими партньори в общ фронт срещу нея. Тук някъде по-скоро трябва да търсим причините за "дълбоката загриженост" на ДПС, а не в Сирия, Ирак и Леванта!

По всичко личи, че стратегията на ДПС е предвиждала съвсем друг сценарий за политическата ситуация след изборите. ГЕРБ, ако нямат партньори, ще трябва да търсят подкрепа от Движението, гласна или негласна, ако ли пък не, коалиция "анти-ГЕРБ" пак ще трябва да търси подкрепа от тях. Оформящата се сега "анти-ДПС" коалиция обаче, ги поставя в крайно неизгодна ситуация. И ще трябва да се питат оттук нататък "КОЙ ни докара до това положение"?

Така че, да си кажем честно проевропейските вопли на Местан и компания, не ни изглеждат особено искрени. Просто, когато има опасност да останеш вън от (са)рая, раздразнението става видимо и трудно може да бъде прикрито. Ама затова има един хубав лаф: Га ядохте кифтетата, не ревахте, нали?

Facebook logo
Бъдете с нас и във