Банкеръ Daily

Коментари

Цирк "Младост"

Покрай управлението на районната кметица Десислава Иванчева "Младост" стана вид диагноза. В основата си е обаче жива реалност. И то повсеместна. 

Вижте само как се тресе местната власт, след като Иванчева се налудува и я тикнаха зад решетките. Първо, се оказва, че Иванчева не е изпълнила законовото изискване да определи със заповед заместник-кмет, който да я замества при отсъствието й от работа. Толкова беше взела присърце зелената кауза, че не знаеше почивка. Затова заместниците й Румен Русев и Владимир Клисуров излизат с декларация, в която предлагат на Столичния общински съвет да избере за заместващ кмет Русев. Аргументът е професионалният му профил на архитект и инженер с оглед обстоятелството, че проблемите на района са преди всичко строителни.

Владимир Клисуров пък си правил самоотвод като евентуален кандидат за поста. Да, но Иванчева е посочила тъкмо него за приемник със заявление от ареста, с което си пуска и отпуск. Пред медиите пък извика, че Русев не трябва да приближава властта в района. И общинският съвет, който беше уж пропищял от Иванчева, избира за заместващ кмет на "Младост" нейния избраник. Мотивът - Иванчева била избрана мажоритарно и не искали да подменят вота на гражданите.

В деня на гласуването  на "Московска" се чуват гласове точката да бъде отложена, тъй като в същото време специализираният съд разглежда мярката за неотклонение на Иванчева и на заместничката й Биляна Петрова. Освен че към този момент те не са отстранени, може да бъдат и освободени под гаранция. Изборът на заместващ кмет е проведен обаче предварително, а веднага след него Клисуров признава чистосърдечно пред медиите, че е некомпетентен за поста. Важното е, значи, не как ще работи администрацията, а как ще си натрием носовете. Или пък има нещо друго?!

Междувременно столичният кмет Йорданка Фандъкова вади пред всички заповедта, с която е дала изрични правомощия на Десислава Иванчева да контролира строителството в "Младост". Прави го заради "спекулациите", че ставало въпрос за предоставяне на извънредни правомощия, въз основа на които Иванчева взела да прави всички на маймуни. Ставало въпрос за контрол само на обекти от 4-а до 6-а категория, какъвто не можела да откаже на никой районен кмет. Питаме тогава по колко закона и начини работи местната власт в София, щом едни райони решават на място проблемите, а други оставят всичко на голямата община. 

И освен това крайно време е да напомним, че не  едната Иванчева е проблемът на София. Тя доведе просто до абсурд терора по строителството във всички райони. Спазването на законовите срокове за разглеждане на проекти е врата в полето, а тонът задава именно Столичната община. Преди съобщаването на актовете й да бъде бавено от Иванчева с месеци, те отлежават пак с месеци, че и с години на "Сердика" 5, пък инвеститорите да се сещат защо. Колкото до посредничеството на бившия кмет Петко Дюлгеров, също няма изненада. Във всеки район шетат аналогични субекти с обещания да посредничат за решаване на проблеми. 

Затова форумите се чудят какво се крие всъщност зад синдрома "Младост", докато София расте, но не старее. Дали това, че се стигна до пълно недоразумение в избора на районен кмет, или че хората се объркаха на кого да дават подкупите. Системата не търпи подобни пробиви и очакваме спешно да бъдат запушени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във