Банкеръ Weekly

Коментари

Цирк "КТБ"

Къде са кредитните досиета, пита подсъдим

Уникалната дивотия с четенето на обвинителния акт по делото "КТБ" приключи. Съдът се позова на законовата поправка, която сложи край на едногодишното висене в безполезни заседания, които устройваха обаче мнозина. Защитата даде последен отпор, а заместник-главният прокурор Иван Гешев увери, че в държавното обвинение не са мазохисти, за да напишат няколко пъти  "Война и мир". Българските граждани имали право да знаят какво се случи с тези милиарди, а подсъдимите бавят процеса в очакване на промяна в политическата обстановка, увери дясната ръка на Цацаров. И обобщи:"Удавник за сламка се хваща!"

В цялата тази  работа галимация обаче е  под въпрос кой кога ще се удави. Съдът може и да е специализиран, но евентуалният му отказ да допусне разпит на поне двама от "тримата шишковци" ще срине последната илюзия за правосъдие. Прокуратурата вече успя да го стори донякъде с тезата си, че в хода на разследването не било установено нищо, което да е свързано с "господин Пеевски". Същия, за когото защитата на подсъдимите твърди, че дал знак за погрома, след като пратил адвоката си при Цветан Василев със списък от предприятия под контрола на КТБ и ултиматум да получи дял от тях.

Ще говорят вече и подсъдимите начело с Василев, когото май ще разпитат все пак неприсъствено. Той каза достатъчно, а ексшефът на надзора в БНБ Цветан Гунев и бившият изпълнителен директор на КТБ Георги Христов вече питат защо няма и други на подсъдимата скамейка. И твърдят, че са работели по закона и вътрешните правила при отпускането на кредити. Е, можело да бъдат и по-внимателни, но това важи и за десетките надзорници и одитори, които трябва да си отварят очите.  

Ексшефът на управление "Кредитиране" в КТБ Георги Зяпков пък пита къде са кредитните досиета. По делата за цесиите, водени в рамките на производството по несъстоятелност, имало документи за кредити, които според прокуратурата не съществуват. Към 20 юни 2014 г., когато банката беше поставена под особен надзор, били налице около 1500 кредитни договора, а са повдигнати обвинения за едва 90 от тях. И не сме забравили, че първият "технически" въпрос след нахлуването на разследващите беше тъкмо този - кой къде отмъкна досиетата?

Най-гласовити по темата са онези, които пируват от десетилетия във властта  и завлякоха най-едрите парчета от плячката. Единият  управлява, другият пише закони, третият бди за спазването им. Държава няма, прас-пресата пее, спете спокойно, деца!

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във