Банкеръ Weekly

Как се става фейсбук герой?

Чужда картинка + лична тъпотия = всенародна любов

S 250 a61e127c 9095 4fab 9a5a 0b38db64006b
S 250 b5b0684d ff40 4ec2 a9ef c98fc654d20c

Край, това беше. Жестокостта ни се сломи окончателно. Не заради друго, а защото схемите за обладаване и контрол на фейсбук аудиторията стават все по-елементарни, по-плоски и по-кухи от интелектуална гледна точка.

Едно време, когато бушуваше Студената война, прокарването на собствена теза във вражески медии си беше цяло изкуство. Официално, на този процес му викаха пропаганда, а неофициално - оперативни разработки със специално командировани разузнавачи и постоянно платени местни агенти.

Днес нещата са елементарни, защото си имаме социални мрежи. И най-вече - фейсбук.

Мнозина си мислят, че тяхната популярност се дължи на липсата на каквато и да било партийна, правителствена или ченгесарска цензура. Не знам как е по белия свят, но тук - в милата ни татковина - нещата са по-различни: фейсбук е източник № 1 на информация, не защото е свободен, а защото е безплатен.

А свободата да дращиш из него каквото ти хрумне - на две или след пет ракии, няма нищо общо със свободата на словото и мисълта. Защото туй - второто, означава и отговорност - за всяка сричка, дума или изречение. Нещо, за което поне две трети от активните потребители нито мислят, нито искат да мислят, нито им иде на акъла да помислят.

Оттук нататък - конкретно. И отговорно, за да не ни турне някой в собствения си кюп!

Оня ден, ни в клин, ни в ръкав, журналистът и интелектуалец Васил Петев изби рибата във фейсбук профила си. С един единствен замах, пускайки снимка на Цветан Цветанов, направена на фона на стелаж с книги. И придружавайки "картинката" - естествено - с три пиперливи изречения, тип "тамагочи". Тоест - още с постването на "композицията", вече си получил 30-40 лайка и 50-60 сърчица и обилно количество коментари, навиращи "субекта" от картинката в най-дълбокото и най-тъмно място в човешкото тяло.

Проблемът не е във Васил Петев, защото той прекрасно знае откъде е взел снимката, защо е била публикувана точно там и с каква цел той я качва във фейсбук профила си просто така - сякаш я е намерил на улицата и страхотно се е впечатлил, че зад гърба на Цветанов се вижда стелаж с книги.

Големият проблем е в хората, които са се вързали на фейк провокацията. Две трети от тях не ги познавам, но останалите... Ужас някакъв.

Хранене, хранене и пак хранене!

Ако някой не знае, на съвременен жаргон това означава псуване, псуване и пак псуване! Или  ругаене, ругаене и пак ругаене. С такава страст, сякаш всички, коментирали поста на Петев, задължително лягат и стават с книги под мишниците или в пазвите.

И понеже в журналистиката е като в секса - разказан текст не излиза, ще си кажем ,истината.

Въпросната снимка на Цветан Цветанов е направена в редакцията на в. "БАНКЕРЪ".

Поводът е банален - интервю във връзка с бъдещите му партийно-политически намерения.

Стелажите с томовете са пет пъти по-дълги и два пъти по-високи, отколкото е "нещото" зад гърба му.

Томовете са си съвсем истински, макар и да не са книги в класическия смисъл на думата. Тъй де - кой нормален главен редактор ще държи във заседателна си зала рафтове с художествена литература?

А най-тъпото е, че "подобаващи" коментари са драснали и хора, които съвсем наскоро са се снимали на същото място, по същия повод и пред същите "корици" и "тапети"! И що ги е срам да си признаят? Или да кажат, че Цветанов може и да е най-тъпия индивидуум на планетата, но "библиофилското" кадро не е негова прищявка и няма нищо общо както с партийното му минало, така и с политическото му бъдеще?

Тъжна работа. И тъжна ще си остане, поне докато не проумеем, че и в разврата трябва да има малко морал.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във