Банкеръ Daily

Никой не ще да плаща на лотомилионерите

Честито на печелившите!

Екшън сцена след екшън сцена. Горе долу така изглежда казусът "Васил Божков" към днешна дата. 

Очевидно е обаче, че държавата иска да затвори страницата бързо. Това личи най-вече по шампионското темпо, с което бяха приети промените в Закона за хазарта, внесени от Валери Симеонов. За има няма две седмици текстовете бяха обсъдени четири пъти. Два пъти в парламентарната комисия по бюджет и финанси и два пъти в пленарната зала. И с гласовете на управляващото мнозинство, т.е. с подкрепата на ГЕРБ, минаха безпроблемно. 

Всичко хубаво, но практиката е показала, че при толкова бързане се допускат грешки и пропуски. Особено в нашата държава все се случва така, че "Бързата кучка слепи ги ражда". И изведнъж се оказа, че лотомилионерите нямат никаква гаранция, че ще си получат спечените с честно "търкане" парички. Първоначално проектът на Симеонов предвиждаше в срок от 30 дни от влизане в сила на промените, организаторите на лотарийни игри да внесат банкова гаранция в полза на Държавна комисия по хазарта в размера на неизплатените печалби. Само че сега според закона лотомилионерите ще трябва да се разберат с "Националната лотария" и "Лотария България" на база  на "общите правила на игрите, в които са участвали".

"Променихме закона, тъй като решихме, че не е редно държавата да се меси в тези частно-правни отношения. Всички, които имат да получават награди, могат да предприемат съответните мерки, да си ги потърсят или да заведат дела, за да ги получат", обясни вносителят.

В качеството си на собственик на частните лотарии, които скоро ще преустановят дейност, Васил Божков също има интересно мнение по въпроса. В интервю за "Свободна Европа" от 22 януари Божков, който в момента е в Обединените арабски емирства, и няма намерение да се връща, казва, че контролираните от него дружества няма да изплатят печалбите:

"Държавата да го свърши. Тя прекратява дейността. Тя трябва да плати. Не знам колко точно са парите, надали са толкова големи, че да не можем да ги платим, но все пак държавата прекратява дейността. Тя трябва да си плаща. Трябва да платят и договорите на доставчиците, които са много, защото са 10-годишни. На разпространителите – също. Аз ли да ги плащам? Всичко ще се отнесе към държавата".

Излиза, че на големите късметлии май ще им се наложи наново да си търсят късмета - този път в съда. Съвсем отделен е въпросът дали те могат да си позволят адекватна адвокатска защита и дали изобщо имат шанс срещу хазартни компании от ранга на "Национална лотария"?

А и като знаем колко бързо работи правосъдната ни система, може само да кажем: "Честито на печелившите"!

Facebook logo
Бъдете с нас и във