Банкеръ Daily

Коментари

Честито на (не)увредените!

"Повече от китайците са наивниците по света... и мераклиите!" Коментарът стои във форум под предновогодишната новина за победата на майките на деца с увреждания. С гласуването на законите за личната помощ и за хората с увреждания през декември социалният пакет беше вързан с коледна панделка и започна голямото очакване на януарската "пролет". 

И тя дойде във вид на изненада за пенсионерите с увреждания. В пощите им се изсипаха писма с разпореждания на НОИ, с които досегашните им социални пенсии за инвалидност се прекратяват, считано от 1 януари. На тяхно място идва общата пенсия за осигурителен стаж и възраст, отпускана на пенсионери без увреждания, доколкото ги има. И понеже тя е по-ниска, пенсионерските страсти кипнаха.  

Последва рев и омбудсманът Мая Манолова призова социалния министър Бисер Петков новата финансова помощ за хората с увреждания, популярна досега като интеграционните добавки, да бъде изплатена до края на месеца, а не чак през февруари, както предвиждат приетите с активната й шетня законови промени.

Социалната добавка за януари трябва да бъде изплатена до края на февруари от общините, на които  съответните суми ще бъдат преведени, но не от НОИ, а от Агенцията за социално подпомагане. При тези пенсии обаче кой да чака цял месец?!

По  новата формула социалната добавка е според степента на нетрудоспособност, но общата сума не може да падне под досегашната.  "Никой няма да получава по-малко, отколкото сумарно е получавал, а огромната част ще получават повече", увери Бисер Петков. Малцина чуха, че повишаването на доходите от пенсии ще е малко и за малцина, а най-оптимистичната цел е размерът им  да се доближи поне до линията на бедност. 

Така че успокойте страстите - всичко ще се подреди в пакета. Между другото Манолова съобщи, че общините отказват масово да изпълнят задълженията си по Закона за личната помощ за подновяване на договорите с личните асистенти на хората с увреждания. Но това бе върхът на победата в кампанията "Системата ни убива", която приключи с разтуряне на палатковия лагер.

Като стана въпрос за вдигането на лагера, участниците заявиха, че протестът им ще продължи през януари пред Министерството на здравеопазването, тъй като имало много работа за постигане на реформата в ТЕЛК. Протестът засега не започва, но ако социалният пакет се окаже полупразен, и други ща бъдат изненадани. Че системата убива всички, не само най-"кресливите", е ясно!. Пък кой е  здрав и кой - болен, е донякъде въпрос  на късмета. Цаката  е да си хванал печелившото талонче.   

Facebook logo
Бъдете с нас и във