Банкеръ Weekly

Коментари

Червена телевизия със светло бъдеще

Най-сетне опозицията в парламента стори нещо, с което може би ще я запомнят идните поколения. Тази седмица стана ясно, че БСП ще прави партийна телевизия и внася документите за регистрирането й в Съвета за електронни медии (СЕМ). Името на червената ТВ ще е Българска свободна телевизия (БСТВ).

С появата на БСТВ ще бъде изпълнено едно от предизборните обещания на Корнелия Нинова, дадено още преди да стане лидер на партията. Впоследствие пленумът на БСП още през юли реши документите  да бъдат подготвени бързо от Изпълнителното бюро на партията и от Фондация "Дума". Но  подаването им става едва сега.

Все пак по-добре късно, отколкото никога. А драгите телевизионни зрители вече потриват ръце в очакване. От централата на "Позитано" 20 ги уверяват, че телевизията нямало да бъде строго партийна и обещават тя да е  политематична медия, съдържаща новини, публицистика, предавания за култура, за история и прочие.

Любопитно е какви са били останалите предизборни обещания на Нинова, но май е дребнаво да ги припомняме. По традиция те са в социалната област, здравеопазването, сигурността и т.н. Все сфери, в които обещанията винаги са големи. Логично е да са такива, защото как другояче столетницата да прилъже електората, освен с едри пана от близкото бъдеще и със завладяващи футуристични приказки.

Освен това има доста хора, които обичат течението на футуризма. Може би най-вече заради това, че то отрича реализма. Така поне е в науката и в литературата. А изборите в последните години доказват, че БСП решително е скъсала с реализма. 

Амбицията на соцлидерката да си направи собствена телевизия също издава пиетет към футуризма. Появата на БСТВ е повече от логична, особено след като Корнелия Нинова обяви, че приоритет на партията й е евтиния хляб за народа. Защото какво е животът, ако не евтин хляб и зрелища - по възможност също евтини, нали?! 

Може да се предположи и какви ще са форматите в червената телевизия. Отсега е ясно, че вместо турски и корейски сериали, вечер ще гледаме "На всеки километър", а в понеделник - примерно "Тихият  Дон".

Сутрешният блок вероятно ще се нарича "Погледни на изток". Предаването за пътешествие и география - "Хей, тамо лодка". Часът за култура може да носи названието "Права червена линия", а за публицистика - "Референ-дум-дум". Блокът за икономика ще се нарича "Второ направление". Би било добре да има и реалити-формат за вътрешно-партийния живот, нещо от сорта на "Пленумът на оцелелите".

Въобще има светло бъдеще пред червената телевизия.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във