Банкеръ Daily

Коментари

"Черният" кошмар на бг-ултрасите вече ще получава 450 000 паунда на седмица!

През последното десетилетие футболът претърпя сериозна метаморфоза, която доведе до драстичната комерсиализация на спорта. Преди малко повече от 10 години Димитър Бербатов осъществи един от най-скъпите трансфери в Англия, преминавайки в "Манчестър Юнайтед" срещу колосалните 31 млн. паунда. Днес, в големия футбол, подобни суми никой не ги смята за нищо, защото за такива пари може да се купи единствено... първа или втора резерва. По-класните футболисти вече струват по 80-100 милиона, а суперзвезди (от ранга на Неймар, например) - от 200 млн. евро нататък.

Не по-различна е ситуацията и със заплатите на футболистите. Медиите на Острова информираха, че един футболист е на път да се превърне в най-скъпо платения играч във Висшата лига, като седмичната му заплата ще удари рекордните 450 000 паунда.

Става въпрос за звездата на "Манчестър Сити" и националният отбор на Англия - Рахийм Стърлинг. Според британските медии, седмичната заплата на "черната маймуна" - според т. нар. привърженици на българския национален отбор (справка - скандалът, избухнал по време на квалификацията България - Англия миналата седмица) - е увеличена със 150 000 паунда. И то не до края на тази или следващата  година, а до изтичане на договора му с клуба, те. до 2023 година. И понеже "расовите чистофайници" в милата ни татковина не са силни в смятането, ще уточним: след увеличението на седмичната му надница, месечната заплата на Стърлинг става 1.8 млн. паунда месечно. Или... 21. 60 млн. паунда годишно.

Въпреки че Стърлинг има контракт с "небесносините" за още четири години, интересът към него е огромен. И понеже търсенето определя предлагането, собствениците на "Манчестър Сити" увеличават заплатата на звездата. Защото - и това е азбучна истина - във футболния бизнес "Предлагане" означава две неща: първо - обвързване на звездата с клуба чрез увеличаване на разходите по издръжката й, и второ - вдигане на трансферната "миза" на световния, а не само на европейския пазар. Елементарно, нали? Още библейските мъдреци са го казали: дай, за да получиш!

В момента Рахийм Стърлинг е признат за един от най-добрите футболисти в света. И би могъл да отиде във всеки клуб, готов да плати актуалната трансферна цена. За собствениците на "Манчестър Сити" обаче е далеч по-изгодно да увеличат заплатата му и да печелят от присъствието му в отбора, вместо да го продадат и да си купят (ако въобще успеят да намерят) негов равностоен (т.е. също толкова доходоносен) заместник.

Facebook logo
Бъдете с нас и във