Банкеръ Daily

Коментари

Без да му мигне окото, правителството се похвали с доклад за защита на финансовите интереси на ЕС

В разгара на скандалите около "Апартаментгейт" и къщите за гости, строени от овластени и приближени до властта люде, дойде новината от Министерския съвет, че правителството е одобрило Доклад за дейността на Съвета за координация в борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз през 2018 година. Одобрен бил и отчетът за изпълнение на Националната стратегия за превенция и борба с нередностите и измамите, засягащи финансовите интереси на общността, за периода 2014-2020-а.

Както е известно този съвет и дирекцията "Защита на финансовите интереси на Европейския съюз"(АФКОС) към МВР са институциите, които осъществяват контролна, информационната и координационна дейност по линия на защита на финансовите интереси на Евросъюза. Развоят обаче на скандалите около терасите и апартаментите на висши държавни служители, както и дворците за гости, вдигнати с пари от еврофондове,  показа, че нито съветът, нито АФКОС са си мръднали пръста да си свършат вменената им по закон работа.

Вместо конкретни данни, в специалното съобщение на пресслужбата на правителството се отбелязва, че споменатите годишен доклад и отчет са изготвени на базата на информация, представена от членовете на съвета и прокуратурата на Република България. Което на свой ред идва да покаже, че прокуратурата си е затваряла очите за някои престъпления, свързани с усвояването на европарите.

Както е известно, след като скандалите около имотите на властта вече не можеха да бъдат прикрити, главният прокурор Сотир Цацаров (едва преди десетина дни) с половин уста разпореди проверки на имотите, офшорните сметки и несъответствията в декларациите на хора, заемащи висши държавни длъжности. Това означава, че към съвета и АФКОС въобще не е подавана каквато и да е информация, касаеща измами с евросредства не само през 2018-а но откакто свят светува.

Да припомним, че не само главният прокурор си е мълчал, а и всички членове на прословутия Съвет за координация в борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз. Негов председател е вътрешният министър, а сред членовете са вицепремиер, зам.шеф на МВР, министрите на икономиката, околната среда, на транспорта, финансите, земеделието, регионалното развитие, както и шефовете на фонд "Земеделие", изпълнителната агенция "Одит на средствата от ЕС", фонд "Земеделие", НАП, "Митници", Агенция по обществени поръчки. Тоест всички отговорни лица в конкретните институции, занимаващи се с евросредства и контрола върху изразходването им. Ще прибавим и факта, че пълноправен участник в съвета по закон е и главният прокурор. С това порочният кръг е затворен - проверяващите проверяват самите себе си, координират се, взимат мерки и докладват пред себе си каква добра работа са свършили!

Излиза, че самият Съвет за координация в борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз, е върхът на айсберга от безконтролни институции и ръководителите им, които съзнателно са си затваряли очите за зулумите, извършени от самите тях, шуробаджанаците им, политпартизаните, верните им кметски ятаци, роднините на властимащите и прочие фигури, захлебени със щедри порции европейски пари. 

Съветът е изграден на принципа на омертата - това е повече от ясно. И съобщението, че правителството е приело доклад за дейността му, с "мерките, предприети в България за борба с измамите, засягащи приходната и разходната част на бюджета на ЕС, в изпълнение на член 325 от Договора за функционирането на Европейския съюз", звучи като подигравка с публиката. Нагло е точно сега някой да се хвали с "по-важните законодателни, административни, организационни и оперативни мерки за осъществяване на ефективна превенция и противодействие на нередностите и измамите". А твърдението на кабинета, че "отчетът за изпълнение на задачите, заложени в Плана за действие за 2018 г., отразява достигнатите стойности на заложените индикатори за наблюдение, като неговото изпълнение е 81%", е типичен пример за шмекерския новоговор, зад който всъщност се крие държавното управление със широко затворени очи .

Facebook logo
Бъдете с нас и във