Банкеръ Weekly

Коментари

Бежанци от... България

Каква я мислехме, а тя каква стана. Уж цели орди от сирийици, афганистанци и африканци пълзяха към България, сума ти милиони дадохме за ограда, която да ги спира, после им купихме хиляди легла, осигурихме им храна, та дори и ревнахме, че искат да ходят на училище с децата ни. А сега се оказва, че всичко е било нахалост. Докато се усетим, и проблемът взел, че се извъртял на 180 градуса. В момента натискът отвътре навън по северната и по западната граница на страната бил много по-силен, отколкото отвън навътре по южната. С други думи, бежанците искат да си тръгнат, а не да идват у нас. Опитите им да напуснат незаконно страната в посока към Европа през българско-сръбската или през българско-румънската граница били безбройни. Само за периода 1 януари - 25 октомври са установени 2140 незаконни преминавания на браздата. Два пъти повече са законните нарушения на границите. Затова и министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов вече се кахъри не как да спре бежанците, а как да попречи на влезлите в България чужденци без статут да я напуснат. Инак от Брюксел пак ще ни опъват ушите.

Такова развитие на бежанския проблем определено беше напълно очаквано. Затова е чудно, че нашите управници сега се правят на изненадани? Та нима не беше известно, че след като получат статут в България, бежанците могат в рамките на 90 дни да се движат свободно като туристи в ЕС? И, разбира се, огромната част от тях превръщат екскурзията в дълготрайна без билет за обратно пътуване. Тези, които са още без статут на бежанци, пък логично ще пробват да продължат пътя си на Запад, но незаконно, както са влезли и в България. Както се казва - нищо ново под слънцето. Само дето някои хора добре се налапаха от суматохата с бежанците.

Милионите левове, които бяха отпуснати на ресорната агенция за справяне с проблема, вече ги няма. Потънаха в ремонти, в оборудване, в офиси, в преводи и в какво ли още не. Е, обаче изчезна ли и проблемът? Не съвсем, но изчезва. И не заради усилията на институциите. Решиха си го самите бежанци, спасявайки се от родината ни. А назначените допълнително десетки служители, които трябваше да отговарят за тях, ще продължат да си получават държавната заплата дори и да останат сами в центровете за настаняване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във