Банкеръ Weekly

Коментари

Бат’Сали - министър на енергетиката!

Бат’Сали - министър на енергетиката! Роми от “Седми квартал” били свързани към електрическата мрежа без електромери.

Кюстендилци и дупничани на собствен гръб изпитаха що значи ромска интерграция, за която толкова се хвали лидерът на ДПС Лютви Местан. По изборите той посочи, че политиката на ДПС за интегриране на ромите не е проформа, както при другите партии. И се оказа, че е прав. Въпреки ниския резултат на движението в Кюстендилски многомандатен избирателен район жителите на града на синята слива май ще преглътнат голямата костилка, наречена Александър Методиев, или галено Бат' Сали. При гласували там около 62 000 избиратели за този интегриран от ДПС ром са дали гласа си едва 864 кюстендилци, но излиза, че това е достатъчно да влезе в парламента след окончателното разпределение на мандатите в страната.

Хората в Кюстендил и Дупница веднага скочиха на протест, тъй като според тях това е подмяна на вот на български граждани в един очевидно български град. Доколко са прави, най-добре може да им отговори тяхната съгражданка Мая Манолова, която за близо година сътвори Изборен кодекс за чудо и приказ. Сътвори го с подкрепата и съдействието на ДПС, което пък с благословията на червените си издейства над 400 секции в Турция, после направо ги закопа.

Бат’Сали ще трябва ръка да целува на интегратора Местан. Даже не само ръката, а че и по на югоизток трябва да целува, ако се вслуша в съвета на вечно живия Бай Ганьо. Защото за втори път му отваря вратите пред възможността да стане българският Обама, както

Бат’Сали си пожела през 2013-а, когато зае място на Емил Иванов  и влезе в парламента.

Бат’Сали и Обама много си приличат. Президентът на САЩ например  смята, че е необходимо американската държава да поеме разходите за противозачатъчни средства на гражданите си. Бат’ Сали също мисли по този въпрос. От дейността му в предишното Народно събрание светъл спомен остави инициативата да купи 1500 спирали и да ги раздаде на нискоквалифицирани, необразовани и неграмотни циганки, които не желаят да имат повече деца.

Този опит на Бат’Сали го прави много ценен кадър по отношение на демографската политика не само сред ромите в България, но и сред всички останали. Със сигурност представителят на ДПС има идеи какво да се направи и с ниския ръст на раждаемостта сред висококвалифицираните и образовани българи.

Миналото на Бат’Сали обаче сочи как с един удар може да се разреши притеснението на кюстендилци. Преди година и нещо Методиев беше наречен “шеф на частно енерго”, след като журналистическо разследване разкри паралелно събиране на пари за ток от незаконна електрическа мрежа в Самоков. Мрежата действала близо десет години и около десет хиляди роми били навързани към нея без никакъв електромер, разбира се. Частното енерго работело под пълна пара в ромската махала, известна като “Седми квартал”.

Дали работи и днес, не е известно. Поне не се разчу, когато Бат’Сали отново се насочи към парламента. Но е грехота да хвърляме камъни по човек, който може да се окаже идол за мнозина. Роят се нашите съграждани, които все по-трудно ще плащат поскъпващия ток и по тази причина търсят алтернативни източници на енергия. Примерът на “Седми квартал” е жив, а освен това имат и депутат с ноу-хау по този въпрос. Както се казва, надеждата не гасне дори и да ти спрат тока заради неплатени сметки.

Въобще Бат’Сали е чудесен пример не само за успешна интеграция на ромите. Той е истинско национално богатство и когато говорим за цялата система на българската енергетика. Помислете само какъв неоценим може да се окаже неговият опит за разрешаването на проблемите там?!

Смятам, че е редно ДПС да преодолее партийния си егоизъм и да освободи Бат’Сали от парламента. Неговото място не  е никъде другаде, а само в Министерството на енергетиката. Така и кюстендилци ще се успокоят, и интеграцията ще е напълно реална. И токът ще стигне за всички, мили деца...

Бат’Сали нанай чор, ов си лачшо мануш, джанес ли?*

(От цигански - Бат’Сали не е крадец, той е добър човек, знаете ли?)

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във