Банкеръ Daily

Коментари

Бабини деветини на тема "ОПГ"

Нов връх в борбата срещу организираната престъпност! Осъдителна присъда отнесе нaй-възpacтнaтa жeнa, пpивличaнa дoсега ĸъм нaĸaзaтeлнa oтгoвopнocт зa нapĸopaзпpocтpaнeниe. Вярно, eднa гoдинa лишaвaнe oт cвoбoдa c тpигoдишeн изпитaтeлeн cpoĸ не е много. Но пък друг от членовете и ръководител на организираната престъпна група (ОПГ) - внукът на 78-годишната Цветанка Чавкарска, отнесе на първа инстанция 4 години затвор. Освен баба и внуче, други двама участници в "бандата" склониха на споразумения - за по 3 години. 

Така специализираното ни наказателно правосъдие надскочи делото срещу майката на Вальо Топлото - Цеца Димитрова, която се спомина на 86 години в ролята на подсъдима за пране на пари. Подсъдима, но неосъдена. И преведените по сметки в чужбина милиони - неоткрити. Както винаги, в сферата на правосъдието отбелязваме напредък с... пунт и пластика. 

В Испания с 45-милионното й население службите са преброили 40 организирани престъпни групи (ОПГ). У нас те са повече от 1000, но ако искате да узнаете точния им брой, ще трябва да търсите математика проф. Михаил Константинов от "Информационно обслужване", който да ги преброи след пълна обработка на данните от деловодната система на съдилищата. По закон всеки трима безделници, които опитат да припечелят лесни пари с разфасоване на няколко дози долнокачествена дрога, са ОПГ с началник. В описания случай - внукът на бабата. 

Както призна бивш началник на спецпрокуратурата, "само името ни е специализирано". Бонусите обаче са реални, делата по отчет - хиляди, а истинските ОПГ-та - недосегаеми. Особено най-организираната, превзела държавата. Е, ще има за цвят и по някой олигарх. Разбирай назначен бизнесмен - непослушен или с отпаднала необходимост. Остава да чакаме мига, в който ще станем поне Испания на Балканите. 

Междувременно управленската задруга "продължава нататък". След като се отчете с приказки по новите постове на Гешев и Цацаров президентът предлага още от същото - консултации за конституционни промени. Които са толкова вълнуваща тема за Висшия съдебен съвет, че на последното за годината свое заседание правителството на съдебната власт си определи празнична ваканция в размер на повече от месец.

Управляващите се удариха в гърдите с ангажимента да побългарят препоръките на Венецианската комисия срещу недосегаемостта на главния прокурор. А опозицията в лицето на БСП се отчете с безгласно подпъхване на законопроект за въвеждане на съдебен контрол върху отказите на прокуратурата от правосъдие. За който мълчи срамежливо.

Затова мониторингът трябва да отпадне. Изпълнени са всички препоръки. Че взеха и да ги преизпълняват - като подкараха бабите с внуците.  

 


 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във