Банкеръ Weekly

Коментари

Апокалипсис в главите

Политици със силни инстинкти за оцеляване нажежават реториката, предупреждавайки нищо неподозиращите земляни за настъплението на нечисти сили. Походът им започна във Великобритания на 24 юни, когато поданиците на кралица Елизабет ІІ гласуваха на референдум за излизане на страната от Европейския съюз.

На 6 ноември пък недопустимо голяма част от българския електорат предпочете да гласува доверие на първия кръг на изборите за пети президент на подкрепения от социалистите политически дилетант - ген. Румен Радев.

Нашата лудост стигна дотам, че взеха да ни обясняват какви последици ще има, ако не гласуваме правилно. От ГЕРБ привикаха на помощ дори председателя на Европейската народна партия Жозеф Дол, който призова лидера на ДСБ Радан Кънев да подкрепи кандидата за президент Цецка Цачева на балотажа тази неделя. Дори Дол е разбрал, че парламентарната ни шефка "ще гарантира проевропейския и пронатовския път" на страната (сякаш някой го оспорва). Но той все пак напомни, че България е на прав път и стъпката встрани от него би била опасна грешка, която ще доведе до сериозни последици. "Цецка Цачева даде обещания да работи за стабилността на страната си, за националното единство и принципите на върховенството на закона. И трите елемента са крайно необходими за държава, изправена пред предизвикателствата, породени от напрежението с Русия, миграционната криза, бедността и корупцията", подсили градуса лидерът на ЕНП.

Но да се върнем на темата за Нечестивия, чийто устрем не бе спрян дори от предводителя на небесните битки срещу злото - Архангел Михаил. И точно на празника му на 8 ноември американците застанаха зад сочения за аутсайдер Доналд Тръмп, който ще бъде 45-ият президент на Щатите.

Сега наред са италианците, които трябва да решат съдбата на премиера си Матео Ренци. Това ще се случи на насрочения за началото на декември референдум за промяна на изборното законодателство. Ако той бъде подкрепен от народа, Ренци ще остане на поста си; ако се провали - ще подаде оставка досущ като отговорен български държавник.

Вестта за победата на Тръмп, стоварила се върху главите на все още неуспелите да се справят с шока от BREXIT политици, хвърли в ужас партньорите на Големия отвъдокеански брат (най-вече онези от НАТО и защитниците на невинна Украйна), както и гражданите на страната "с неограничените възможности", основно цветнокожите и друговерците. А политиците позволиха милостиво на публиката да излезе с голи ръце по площадите (и с някой и друг микрофон и концерт), за да защити намиращата се в опасност демокрация и ценностната система на западния свят. Не че те не са "приватизирани" от шепа послушници, докато гражданите му тънат в мъгла от доста време.

Държавните мъже пък, които за пореден път не успяха да усетят вятъра на промяната, отидоха дори още по-далеч и посочиха на свикналите с ежедневието си и спокойствието маси призрака на Апокалипсиса. Вероятно се надяват така да ги стимулират да се  опълчат на злото. Не че промяната е кой знае каква - просто стари и позабравени шлагери на нов глас и с нови изпълнители. Изобщо... какво ли не прави кръговратът на живота.

Facebook logo
Бъдете с нас и във