Банкеръ Weekly

Коментари

Амнезия ли получи Лукарски след скъсания менискус?

Божидар Лукарски влезе в управлението с гаф, назначавайки бъдещата си съпруга Ива Йорданова за шеф на агенцията за българите в чужбина. Така си и тръгна - манипулирайки обема на чуждестранните инвестиции.

Скъсаният менискус уж няма пряка връзка с разсъдъка, но при министрите може и да е друго. Както щателно ни информираха именно заради такава травма, получена след игра на футбол, Божидар Лукарски пропусна официалните събития по "смяната на карула" в президентството от миналата седмица, включително и последното заседание на Министерският съвет. Но видният седесар не рачи да напусне властта тихо и крокто, с възстановителна терапия след операцията. Вместо това тръгна да се хвали с постиженията по време на неговото управление. Поради състоянието си Лукарски не можа да блесне в светлината на прожекторите, но качи на сайта на Министерство на икономиката списък с "успехите" си. 

Ето и какво пише там:

"Подобрихме инвестиционния климат в България, като затвърдихме доверието на инвеститорите в стабилността и предвидимостта на бизнес средата. 

През 2015 г. отчетохме ръст на чуждестранните инвестиции от 45.8%, като те достигнаха 1.692 млрд евро - най-високата стойност от 2009 г. насам."

Ако не ви светна лампичката, прочетете цитата отново. Изглежда, на Божидар Лукарски му се губи последната година и той цитира данни от 2015-а. Дано това да е продиктувано от постоперативните болкоуспокояващи, защото инак става дума за умишлена манипулация на общественото мнение и опит да се скрият истинските факти. 

Да, за 2015 г. България наистина бе на второ място по приток на чуждестранни инвестиции като дял от БВП сред страните от Централна и Източна Европа. Но през миналата година Лукарски също беше министър и редно да каже какво се случи тогава. Още повече в заглавието на отчета му ясно е написано, че обхваща периода 2014-2016 година.

Всъщност единственото нещо, което пише там, е, че през миналата година "също има много значими чуждестранни инвестиции предимно в нови високотехнологични производствени мощности и компании за услуги с висока добавена стойност". Което по същество си е истинско изкривяване на реалността.

Лукарски може и да не е чул, но точно когато му правеха операцията в болница "Софиямед", Българска народна банка публикува справка, че преките чуждестранни инвестиции в България за периода януари-ноември 2016 г. падат, забележете - почти наполовина спрямо 11-те месеца на 2015-а. Чуждестранните капитали, за които бившият вече икономически министър мълчи, са били общо 953.7 млн. евро, или с невероятните 826.7 млн. евро по-малко спрямо същия период на предишната година. С други думи, на минус сме с около 1.6 млрд. лева. Но явно заради предстоящите избори това се премълчава. Лошото е само, че манипулацията идва от лидера на демократичните сили у нас. Което пък ни кара да перифразираме Нейчо Неев* - друг виден седесар от миналото и бивш вицепремиер, по следния начин: "Егати демократичните сили, щом Лукарски им е лидер."*

 

*В периода 1992-1993 Нейчо Неев е министър на транспорта и заместник-председател на Министерския съвет. Автор на крилатата фраза: "Егати държавата, щом аз съм й вицепремиер.“

Facebook logo
Бъдете с нас и във