Банкеръ Weekly

Коментари

Ало, Щаба! Питам за един приятел

S 250 ed65bbf6 a008 4f90 a814 77e545004d95

До щабарите от НОЩ. Не че нещо спешно, ама питам за един приятел. На среднощен брифинг в последния почивен ден от великденските празници обявихте, че пожарът в Чернобил не ни засяга. Може би за да ни зарадвате с нещо извън обичайната корона терапия. Та стана ясно, че пожарникар № 2 в държавата, главен комисар Николай Николов поискал от Пожарникар № 1 (премиера) разрешение за брифинга. Направил го, защото получил много лични обаждания с въпроса дали пожарът в Чернобил ще довее радиация в България.

И аз получих съобщение, препредадено от близка, която пък го получила от позната. Първо реших да не хващам вяра на агенция ЕЖК ("Една жена каза"). Само че въпросната позната на моята близка била осведомена не на пазара, а от своя приятелка. И най-важното - приятелката била в сношения с властта. Цитирам дословно: 

"Привет! Сега ми се обадиха приятели, за да ме предупредят: Утре и още 2-3 дни избягвайте да стоите на открито, дори в двора. В момента въздушните маси от пожарите в Чернобил са над България за втори път, и този път с много по-радиоактивен прах. Няма да има промяна на гама фона, но може да се засече с уреди за алфа/бета радиация. Ако излизате - марля/маска за дишане, покрити с дрехи, които се почистват/перат лесно, и после обилно измиване на дрехите и обувките".

Нахъсани за поредната порция трупно-епидемични данни и мерки журналистите останаха прочее толкова изненадани от брифинга, че си глътнаха езиците и не рачиха нищо да питат. Единственият въпрос беше толкова нелеп, че се получи нещо като прословутата няма сцена на Гогол - защо се опровергава новина, за която никой не бил чувал. Изобщо не можаха да превключат от корона темата на подобни безинтересни дреболии. И главният комисар Николов мина пълен метър, вместо да бъде облъчен с повече от основателна медийна агресия.  

"Прословутият пожар, избухнал на 4-и този месец, е обхванал неколкостотин декара гора. Поне от 70 часа имаме информация, че е погасен. Стойностите на радиационния гама-фон, измерен от Националната автоматизирана система за мониторинг и постовете за радиационно наблюдение и оповестяване са в нормалните за страната граници, а именно между 0.008 и 0.040 микросиверта за час", отчете се Николов. И уточни, че в страната имало 29 станции за измерване.

Два дни по-късно всевъзможни източници сочат, че пожарът не е погасен и продължава да бушува. Огънят бил относително овладян и локализиран в трите си най-силни огнища, а мащабът на операциите е като битката за Киев. Въпросните огнища пък са в забранената зона около запечатаната от три десетилетия ядрената централа, тъй като стопанската зона е силно замърсена и всеки пожар вдига във въздуха огромно количество радиоактивни частици. Междувременно световните агенции са единодушни, че замърсяването в района превишава нормите десетки пъти. А Фрeнcкият инcтитут зa ядрeнa и рaдиaциoннa cигурнocт показа модел зa движeниeтo нa oблaкa, според който мeтeoрoлoгичнитe уcлoвия ca блaгoприятcтвaли прeнoc нa въздушни мacи към южнaтa чacт нa Укрaйнa, Бeлaруc, Румъния и Бългaрия.

Та като подминаха това, щабарите от НОЩ поне да кажат има ли отношение радиацията към корона вируса? В смисъл как му се отразява - мори ли го или го гои, че да стане по-тлъст и рошав? Не е зле да се включи и икономическия съвет, че да сме наясно какви ще са мерките при втората хипотеза. Щото това с 60/40 в полза на малкия и средния бизнес го видяхме. За едрия основните проценти - държавата в подкрепа на заменки, офшорки, хотели, къщи и апартаменти. А за мат' риала: Лека НОЩ, да спи в кош, да сънува грош и да си купи галош!

Facebook logo
Бъдете с нас и във